Реклама / Ads
23| 12093 |24.02.2015 АКТУАЛНО

Фрог позна: Започва люта сеч в армията

.
Министър Ненчев със заместниците си
Ако няма актуализация на бюджета на МО за 2015 г., ще се наложи да се съкратят 4600 щатни бройки. Министър Ненчев заяви, че вече се разпоредил да се извърши "функционален анализ на административните структури в МО" и да се орежат разходите на личния състав с 10%. Това стана ясно на пресконференция , в която се потвърди информацита на Фрог за съкращения в МО и писането на нов устройствен правилник.
 
Министърът Ненчев и зам.-министър Йосифова поясниха, че това не означава автоматично 10% съкращения на хора, а ще се търсят резерви и в отпадането на някои социални придобивки. Погледите се насочени към ИА „Военни клубове”, Информационния център на МО, Военна полиция, Военна информация, административните дирекции на МО, за което също ви инфоирмирахме.

Сред възможните източници на намаляване на разходите са закриване на някои известните като ДНА клубове в градове в които няма гарнизони на БА, има малки щатове и наличните библиотеки могат да бъдат дарени на общинските такива. В срок до март 2015 г. трябва да има яснота по въпроса за административните структури, там сега има 14 дирекции и са заети 892 души. При тях, според министър Ненчев има дублиране на функции, пълно е с военни пенсионери, които не позволяват да се назначават млади хора с нови идеи.

Обект на внимание са и фирмите на МО – 12 фирми, 4 от тях в момента носят само загуби. Общата сума на задълженията на дружествата е 14,871 млн. лв.
Бърз преглед в коментарите във форума и фейсбук за изнесеното от нас показва някои актуални предложения на наши читатели до военния министър за оправяне на положението в министерството и армията.

Ето какво предлага един действащ офицер:
1. Всички с пенсия и заплата - аут;
2. Всички, които има години за пенсия -аут;
3. Всичкии, които не знаят английски поне на работно ниво - аут;
4. Всички, които не могат да избягат 1000 метра за под 4.20 мин - аут;
5. Всички, които са клепали колеги преди 89 г. - аут

Тогава Ненчев и заместничката му Йосифова щели да останат в историята.
Ето коментера по тези предложения на друг офицер: Дай Боже, да стане както го казва министърът. Той говори само за съкращения в МО. Там има много резерви за рязане..
По първото съм съгласен само за държавните служители. Тези на трудов договор, които са по поделенията на никой не пречат и заплатите им са малки.
По второто-ако се уволнят всички с право на пенсия, няма да има кой да ги смени, много са. Това е емоционално предложение.
По третото - на 90% от състава никога не му е трябвал английски. Даже и в европейските армии от НАТО знаят сигурно по-малко английски от нас. По скоро трябва да се помисли да се превеждат натовските документи на български, които вече е официален език в Европа. Нека не бъдем по-големи католици от Папата.
По четвъртото-съгласен съм, ама да е под 5 мин, за да мога да се класирам и аз на моите години .
По петото- съгласен съм и за тези които и сега клеветятт колеги, много са .

Браво на министър Ненчев! Това, което го заявява, ако го направи ще влезне трайно във военната ни история! Всички "безценни" пенсионери и политкомисари аут от системата на МО и БА! Така ще има пари и за изтребители и дори за нов пехотен батальон! Ще се лишим от най-скъпата държавна администрация в страната... Тези, които прецакват едновременно и офицера, който се развива след тях и цивилния експерт, който обикновено бива уволняван и тежи на социалното министерство. Изключения само за пенсионери, придобили гражданско образование по специалността по която са назначени като цивилни експерти!!! Напълно подкрепяме действащия офицера. Това бе е позицията на група военнослужещи от голямо формирование.

"Земеделецът говори за актуализация на военния бюджет! Не вярвам да стане. Явно, че ще се реже и то много. И хора, и компенсации. Дано не посегнат и на 20-те заплати! И какъв е тоя ремонт на 4 двигателя за МиГ-29 за 35 милиона лева!!??" , пише друг форумец.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10932 |23.02.2015 Фрог научи: Ректори поправят закони, за да властват до пенсия . 9| 5550 |18.02.2015 Фрог научи: Лазаров остава, ама 50 на 50 . 19| 10428 |17.02.2015 Фрог научи: Повишават прокурор, чийто син прегази двама в София, други двама обвинители също с награда . 7| 6136 |12.02.2015 М. Мурджов за Фрог: Има стандарт за сирене, но няма за учебници. Време е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads