Реклама / Ads
0| 5516 |20.04.2016 АКТУАЛНО

Фрогоко! 100 000 допълнителни възможности за работа за мигранти създават в Германия

.
След няколкомесечни спорове по въпросите на бежанската политика ръководствата на партиите в коалицията се обединиха около пакети от мерки за интеграция и борба срещу тероризма. Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) информира, че след седемчасови консултации в Канцлерството християндемократите (ХДС), Християнсоциалният съюз (ХСС) и социалдемократите (ГСДП) са се обединили и по други съществени проекти.
 

Така например в бъдеще размерът на пенсията щял да се обсъжда в тесен кръг с профсъюзите и работодателите, каза Меркел в Канцлерството, където бе в компанията на шефовете на ГСДП и ХСС, Зигмар Габриел и Хорст Зеехофер, както и на множество министри. Борбата срещу бедността при възрастните хора била „много голяма тема“, каза канцерът. Ръководството на коалицията представи документ от шест страници с опорни точки за създаване на Закон за интеграция. Той съдържа мерки за поощряване на интеграцията на бежанци и мигранти. Те щели да бъдат класифицирани на бежанци с добра и не толкова добра перспектива за оставане, обяви Меркел. „Основната идея е да се интегрират възможно най-много хора в пазара на труда.“

 

Законът ще урежда в детайли по-лесното предлагане на възможности за обучение на хора с добра перспектива за оставане, както и курсове за ориентиране при лоша перспектива за оставане. Същевременно обаче документът включва и възможности за санкции, в случай че засегнатите лица отказват интеграцията. Опорните точки ще се разгледат на 22 април на конференция на провинциалните министър-председатели.

 

Правителството планира да приеме проекто-закона на свое съвещание на 24 май в Дома му за гости в Мезеберг северно от Берлин. За кандидати за убежище с право на социални плащания ще бъдат създадени със средства от държавата 100 000 допълнителни възможности за работа. Кандидати за убежище от сигурни страни на произход или хора, които са задължени да напуснат страната, няма да се възползват от тази възможност. За определени интеграционни мерки законът ще предвижда задължение за съдействие и участие от страна на интегриращите се. Евентуален отказ или прекратяване на такива мерки без важна причина ще води до намаляване на социалните плащания. За да се избегне неяснота при разрешенията за престой в бъдеще достъпът до пазара на труда и плащанията за интеграция ще бъдат обвързани с документ за пристигането в страната. Ако търсещите закрила провеждат обучение, то те ще могат да останат в страната, докато трае това обучение.

 

За търсещи убежище или такива, чието принудително извеждане от страната се отлага, ще отпадне за три години досегашното правило за приоритетно предлагане на дадена работа първо на германски и европейски граждани. Ако имащите право на убежище напуснат предоставеното им място за живеене без разрешение, това ще има сериозни последици за тях. Коалицията възнамерява да съкрати сегашното време за изчакване за включване в интеграционен курс от три месеца на шест седмици.

 

Предлага се в каталога от мерки за борба срещу тероризма да се предоставят повече пари, персонал и правомощия на службите по сигурността. Федералната полиция ще получи разрешението за използване на агенти под прикритие още в етап на предотвратяване на опасността, а не чак при наказателното преследване. По този начин ще се противодейства и срещу каналджийството. Федералната служба за защита на конституцията и Федералната разузнавателна служба по волята на коалиционното ръководство ще могат да си обменят данни с партньорските организации в Европа, НАТО и Израел по-интензивно отколкото досега. Предпоставка за това щяло да бъде ясно дефинирана цел на обмена и ограничена област на приложението. Съществуващи съвместни банки данни на тайни служби и полицията ще трябва по-активно да се използват за извършване на анализи отколкото досега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7374 |07.01.2016 ФРОГОКО! Таен протокол от Кьолн: Можеше да има мъртви . 0| 5021 |20.11.2015 Миков: Бюджет 2016 не дава възможности за икономическо и социално развитие . 8| 5838 |28.09.2015 Фандъкова: С възможности за професионална реализация младите хора остават в България . 7| 6880 |06.01.2010 Неуспехът на вестниците - пропаст между обещания и възможности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads