Реклама / Ads
2| 13350 |03.04.2017 АКТУАЛНО

ФРОГОКО: Адвокат на Цв. Василев с тонове доказателства за грабежите на Бисер Лазов

.
Бисер Лазов
Любимецът на прокуратурата Бисер Лазов отново не дойде в съда, за да отговаря за измамите, които е извършвал заедно със своите приближени Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов, Теодора Танева и Тихомир Иванов. Вместо него се яви защитникът му, както и представляващите съратниците му. Банкерът Цветан Василев го съди за клевета и изготвяне на схеми за заграбване активите на КТБ.
 

Днес черно на бяло бяха представени доказателства за злоупотребите на Лазов и компания, предаде репортер на Фрог нюз. Те ще бъдат разгледани на следващо съдебно заседание, тъй като защитниците на подсъдимите желаят да се запознаят с тях.

 

На предходното съдебно заседание свидетели на измамите на Лазов разказаха за тях. 

 

 „Наблюдавахме 33 фирми, наречени по-късно „кухи пирамиди”, които са получили над 1 млрд. лв кредити от КТБ. Това стана чрез Търговския регистър след затварянето на банката. Тези дружества бяха с реални активи и дейност, като бяха прехвърлили акциите си на фирма-майка. По-късно се оказа, че техните активи за над 100 млн. лв.  се разпродадоха от Лазов и сие”, заяви Вера Ахундова от сдружението "Ние, гражданите", което обединява вложители в КТБ.

 

Ахундова разказа пред съда, че сдружението е алармирало за далаверите на Лазов и Ко  главния прокурор,  НАП,  Министерство на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете. Но до момента отговори не са получили. В прокуратурата е образувано досъдебно производство срещу квестори и синдици на КТБ, но каква е съдбата му към момента не зная, обясни Ахундова.

 

 Адвокат Мартин Апостолов пък разказа пред магистратите, че малко след затваряне на банката в офисите на бул. „Цар Борис III” №159, където се е намирала и неговата кантора, е било предлагано за подпис писмото срещу Цветан Василев от Бисер Лазов, Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов, Теодора Танева и Тихомир Иванов, което е изпълнено с лъжи. Били са принуждавани фирми и служителите им да го подписват, но след консултация с него повечето са отказали. „Подписаха го май седем-осем души”, спомни си адвокат Апостолов. Той е бил член на съвета на директорите на фирма ТЦИМЕ.

 

 „Веднага след като подписа писмото срещу Василев, заплатата на изпълнителния директор на ТЦИМЕ Теодора Танева бе увеличена. Тя започна да се разпорежда с активите на фирмата, извършваше прехвърляния на пари и имущество. Въпреки, че УС на ТЦИЕМЕ реши да я освободи от длъжността и да назначи друг изпълнителен директор, Танева отказа и атакува решението ни  в съда”, обясни адвокат Апостолов.

 

Той обясни и схемите как фирми кредитополучатели от КТБ се оказали по-късно в ръцете на Бисер Лазов и след източването им са обявени в несъстоятелност.

Според свидетеля от фирма „Евобилд 2003 ", с управител Тихомир Иванов, са източени над 60 млн. лв, когато е преминала в ръцете на Бисер Лазов. След източването фирмата е обявена в несъстоятелност.

 

По разказа на Апостолов същото се е случило с някои от големите кредитополучатели като  „Дювал 59”и  „Финансово консултиране”, управлявани от Емил Галов и Албена Андреева, като истински собственик зад тях е бил Бисер Лазов, според справките в Търговския регистър.

 

Апостолов разказа как от една от фирмите „Кимира” са изтеглени в брой над 180 000 лв. и преведени на „Финансово консултиране” на Андреева и Лазов.

 „Лазов бе консултант на КТБ по договор и ние често, по три пъти седмично, обсъждахме с него предложенията му за проекти за финансиране от банката. Никога Цветан Василев, като председател на Надзорния съвет на КТБ, не е разпореждал на кого да се отпусне кредит”, заяви третият свидетел Георги Зяпков, шеф на отдел „Кредитиране” в КТБ. Той описа как след като е отстранен от банката на 25 юни 2014 г., е проследявал прехвърлянето на активи от фирми кредитополучатели и техни имоти в Бяла, Велинград и на други места са били разпродавани. Но парите не са отивали за обслужване на кредити, а към кръга Лазов и Ко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3758 |03.04.2017 Адвокатка на съд, присвоила си почти 16 хил. лева от клиентка . 1| 16596 |03.04.2017 Фрогоко: Циркови конкурси в Министерство на отбраната? А след това? . 8| 14948 |30.03.2017 Фрогоко: Честно ли спечели общ. поръчка синът на Кр. Велчев от ГЕРБ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads