Реклама / Ads
7| 10593 |16.03.2017 АКТУАЛНО

ФРОГОКО: Нашите прокурори избягаха от срещата с румънската г-жа Антикорупция

.
Лаура Кьоевиш
Единствена Елка Атанасова от прокурорите във ВСС присъства на конференцията на румънската спецпрокурорка Лаура Кьоевиш. Колегите й съдии също не уважиха магистратката, предаде репортер на Фрогнюз.
 

Не познавам всички прокурори, така че не мога да твърдя дали са в залата или не. Мога да кажа обаче, че от ВСС са много малко магистратите, отбеляза Лозан Панов, домакин на събитието.

 

Бях поканил президента, министър-председателя, министъра на правосъдието, но те не дойдоха. Затова казвам, че не получих подкрепа, когато организирах мероприятието. Когато изпращах поканите, имах много провокации. Това за мен означава, че сме на прав път, заяви Панов.

 

Бившата шефка на ЦИК Ралица Негенцова, съдия Нели Куцкова, Калин Калпакчиев от ВСС, Калоян Топалов от СГС, Елеонора Николова, председател на БОРКОР бяха сред гостите на конференцията.

 

Трябва да има независима институция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта. През 2006 година в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, през 2010 година те са вече 900, а през 2016 година са 1273, похвали се Лаура Кьовеши пред българските си колеги. По ключовия показател "влязла в сила присъда" главният прокурор на специализираното антикорупционно звено в северната ни съседка отчете миналата година 880 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати.

Според Кьовеши, особено важно е, че в резултат на тези дела, пак през 2016 година, в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро – пари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.

 

У нас съществува една съдебна благотворителност и доказателство за това са също така ограниченият брой дела за корупция по високите етажи на властта, завършили с осъдителни присъди. В България, да си кажем истината, най-шумните случаи задължително приключват с оправдателни присъди, каза председателят на ВКС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6233 |16.03.2017 Фрогоко: Турция се намесва във вътрешните ни работи от Берлинския конгрес насам . 0| 3820 |15.03.2017 ФРОГОКО: ЕС лишава Турция от фондовете? . 4| 4249 |09.03.2017 Полша против заключенията на ЕС след срещата на върха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads