Реклама / Ads
35| 9936 |02.02.2016 АКТУАЛНО

Фрогоко: Нов удар за вложителите в КТБ - прецакват ги с обжалването на решения

.
Брожение пред централата на КТБ заради изготвените списъци с искания на физическите и юридическите лица, които са имали пари в банката. Нито един вложител не е доволен от решението, което е получил. Вложителите на КТБ са възразили по няколко пункта - размер на сумата, реда на удовлетворяване, цесиите.
 

На 27 януари синдиците на КТБ са публикували в Търговския регистър обявлението за вземане на решенията относно възраженията на вложителите в КТБ по публикувания неокончателен списък на кредиторите на банката. Крайният срок за получаване на решението по възраженията им е 3 февруари. Средностатическият човек не проверява всекидневно регистрациите в Търговския регистър, а за обжалване има една седмица. Българите в чужбина и чуждестранните вложители в КТБ няма как да оспорват решенията на синдиците, тъй като срокът е изключително кратък. На десетки от нас не са уважени възраженията, на някои дори не са признати генералните пълномощни, оплакаха се пред Фрог нюз хора с пари в КТБ.

 

Масово възраженията на кредиторите са отхвърлени, масово неправилно се третират прихващанията и осчетоводяването им при двете групи договори за цесия – до отнемането на лиценза на КТБ и след 06 ноември 2014 г. Масово вземанията на кредиторите са препращани в 7 ред на удовлетворяване, което им гарантира, че няма да получат и стотинка от вложенията си. Всичко това се прави, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да получи максималния размер от събраната сума. По този начин се променя съотношението между кредиторите и Фондът за гарантиране на влоговете. Това съотношение беше 55: 45 в полза на Фонда, вече е сведено на 15 към 80, обясни Вера Ахундова, вложител в КТБ и съпредседател на НПО „Ние, гражданите”.

 

Оказва се, че по отношение на достъпа до информация правата на кредиторите по ЗБН са драстично и дискриминационно нарушение в сравнение с правата на равния с тях по ред за удовлетворяване и качество кредитор – Фонда за гарантиране на влоговете, който има само едно право в повече – да назначава и сменя синдиците. На практика обаче, в нарушение на ЗБН и на Конституцията на Р България на редовите кредитори се отказва информация. Те нямат достъп до информацията на Фонда, нямат права по отношение на прилагани спрямо тях противоречиви практики. Министърът на финансите, който не бива да знае какво се случва в КТБ, тъй като нито КТБ, нито ФГВБ са държавни структури или на държавна издръжка, е уведомяван за всичко в тази банка. Той познава дори договора на детективската фирма„Аликс партнърс”. Това категорично нарушава закона за банковата несъстоятелност и разпоредбите на Конституцията, подчертава Ахундова.

 

Масово се злоупотребява с цесиите, правени след 6 ноември 2014 г. Осчетоводиха се пари по договори за прехвърляне на вземания, които са невалидни юридически, тъй като са били сключени и предявени на квесторите на КТБ след отнемането на лиценза на банката. Недействителността им е предвидена във всички договори при отнемане на лиценза на банката с дата, предшестваща сключването на договорите и датата на уведомленията до квесторите на КТБ.  Потърпевшите са изпратени в 7-и ред – не се признават масово споразуменията за анулиране на цесии и договори за прехвърляне на вземания. Всичко това се прави, за да не получат хората максималния процент от техните пари. До седми ред няма да стигне нищо, защото всичко е ограбено. В момента се извършва ограбване и по друга линия. За всички дела, водени от синдиците се плаща адвокатски хонорар от минимум 3 % върху размера на материалния интерес за всеки случай. Това се отнася до оспорванията на прихващания – за около 600 млн. лв. по думите на финансовия министър, за заведените дела за несъстоятелност на дружества-кредитополучатели, осребряване на залози и т.н. за над 3 млрд. лв. пак според същия източник. По тази схема, вместо съгласно промените в ЗБН и определената дата на неплатежоспособност на банката да се анулират като невалидни всички прихващания и да се възстановят всички „придобити” залози и активи, минимум 110 млн.лв. от парите на вложителите са платени като поне 3%-ен  адвокатски хонорар. А за по-сложните случаи хонорарът се удвоява до 6 % от сумата на съответния иск. Целта е още десетина – двадесет души /синдици и свързаните с тях и канторите им юристи/ извън приобретателите на ценните активи да вземат всичко, т.е. престъпните политици и мафията да си вземат не само това, което са си набелязали, но и наличните в банката пари. И от мизерните суми, които ще бъдат събрани, надгарантираните вложители да не вземат нищо, убедена е Ахундова.  Самият Горанов е част от тази схема. Той е поставеното лице на Пеевски и брани интересите на няколко  души, добавя тя.

 

Важно е също така, че са отхвърлени всички възражения на вложителите в КТБ срещу незаконно върнатите от КТБ във ФГВ над 58 млн. лв. и няма отношение по разминаването на сумата, заявена от ФГВ от 3,703 млрд. лв. и размерът на минималните изплатени влогове от 3,62 млрд. лв., оповестена на същата дата на страницата на синдиците. Няма положително и законно обосновано решение за исканото от нас връщане в масата на несъстоятелността на над 100 млн. лв., изплатени като минимални гарантирани влогове на привилегированите вложители. При решената от САС дата на неплатежоспособност на КТБ никаква промяна в договори за срочен кредит, откриване на сметки и т.н. не е законно. Връщането на тези суми на ФГВ би следвало да се извърши с регресивен иск към привилегированите вложители. Няма информация за действителния размер на реално изплатените, а не само преведени в определените банки суми за изплащане на минималните гарантирани влогове, а по закон ФГВ може да се суброгира в правата на вложителите само след като те реално са получили парите си, обяснява Вера Ахундова.

 

Възелът от проблеми и незаконни действия около казуса се затяга непрекъснато с нови незаконни решения и проблеми, създавани от синдиците на КТБ и десижън-мейкърите по казуса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9175 |05.01.2016 ФРОГОКО: Изтипосаха ни във френски учебник по география . 12| 9662 |17.01.2015 Продължението на сагата с парите на вложителите в КТБ АД. . 12| 17203 |14.01.2015 Д-р Б. Миланов: Вложителите в КТБ ще гоним до дупка гуверньора . 17| 9362 |19.08.2014 Сп. "Форбс" в защита на КТБ и вложителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads