Реклама / Ads
1| 7266 |04.11.2016 АКТУАЛНО

Фрогоко: Пехотата пак с пръст отзад за бронирана машина

.
Ген. Андрей Боцев
Предложеният бюджет за 2017 г. няма да бъде достатъчен за стартиране на проекта за модернизацията на Сухопътни войски. Това каза генерал-майор Андрей Боцев. Командирът на Сухопътните войски в Стара Загора.
 
От 28 август със заповед на министъра на отбраната е създадена работна група под ръководството на заместник-директор на Института по отбрана с участие на специалисти от Сухопътни войски, която трябва да анализира и да предложи най-добрия вариант за придобиване на нова бойна бронирана машина, посочи генералът. Срокът е 30 декември. Засега, уточни командирът, нямаме информация за понижаване на критериите за избор на машините.

Във връзка с публикации, че едва ли не СВ ще купуват музейна техника, ген. Боцев подчерта, че всички параметри, които се заложени в проекта са за съвременна бойна машина. „Машината, която ще придобием по проект няма нищо общо с „Гардиън“, а е съвременна бойна машина“, заяви той. Основното в нея са огневата мощ, добрата защита на личния състав, маневреността и още 4-5 показателя, пише Orbrana.com.

Над 23 процента е недостигът от кадрови състав, отбеляза командирът. Очаква се всеки момент да започне производството и на новите дрехи за военнослужите. Има проблем и при транспортните средства на войските. Имаме само четири нови автобуса, които вече са на повече от десет години и няколко микробуса, каза още ген. Боцев. Всичко останало е 40 години. Проблемът с придвижването на личния състав е голям, вече шест години се чака процедурата по закупуване на нови автобуси.

В момента на границата от Сухопътни войски има около 350 човека. Те са за двете операции – логистичната, която  от година и половина и новата – за подпомагане на Гранична полиция. На тези военнослужещи е осигурена възможност да гласуват на предстоящите избори, което ще стане с ротиране на контингентите. В Афганистан няма да има секция, потвърди генералът, т.е. нашите миротворци са лишени от правото на глас. Причината, според ЦИК, е високият риск за живота на хората. Това се случва за първи път, откакто Българската армия има мисии зад граница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2168 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5824 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 29| 2793 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат . 1| 10978 |26.03.2024 Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads