Реклама / Ads
13| 19456 |07.11.2017 АКТУАЛНО

Фрогоко: По-умен ли е Местан от Мидхад паша?

.
Мидхад паша
”Трябва да се отбележи, че сред българите има повече от 1 милион мохамедани. В това число не са включени нито татари, нито черкези. Тези мохамедани не са дошли от Азия. Те са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванието. Те са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, произлезли от същото това коляно...
 
А между тях има само една част, която говори само български. Това заявява пред  френското списание "La Revue scientifique de la France et etranger" Мидхад паша.

Датата е 8 юни 1878 г.

Според редица чужди източници броят на българите мюсюлмани в етническата територия на българите през 1878 г. е от 800 хиляди до 1,5 милиона. Същевременно за потомците на турци колонисти същите източници посочват цифрата 375 хиляди.  У нас е прието за българи мюсюлмани да се определят само тези, които не говорят османотурски език, а от изложените дотук факти е ясно, че много от "българските турци" през 1878 г., следователно и по-късно, са от български етнически произход. Може да бъде направен обоснован извод, че "турците", които се изявяват като добри земеделци, строители и занаятчии, не произлизат от спахии и еничари, от номадите юруци, а това са потомците на турцизираните българи, запазили стопанските си умения и традиции, пише историкът Йордан Колев.

Ето и затова тази сутрин Лютви Местан беше от нагъл по-нагъл. Мидхад паша не бил прав за българските турци в 19 век. Хайде бе, ти ли знаеш повече или си по-умен от него!? Или така ти диктуват от турското посолство!? Срам!!!!

Къде е главният прокурор!? Така можем да обобщим коментарите във фейсбук.

Ще припомним, че Ахмед Шефик Мидхат паша е виден високообразован османски държавник, инициатор на приемането през 1876 на първата конституция на Османската империя. Бил е последователно Управител на Дунавския вилает, Велик везир и Председател на Държавния съвет на Турция.

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5073 |07.11.2017 Местан иска да сме като Албания, а не като Франция . 2| 20152 |03.11.2017 Фрогоко: Войнишките заплати скачат със 70 лв., офицерските - с 90 лв. . 3| 6302 |02.11.2017 Фрогоко: След намеците за корупция съдия Дончева излиза чиста като сълза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads