Реклама / Ads
0| 6194 |15.09.2016 АКТУАЛНО

ФРОГОКО: Въртят далавери за милиони с медицинска техника и консумативи

.
Здравеопазването разполага с десетки възможности за обогатяване на сивия сектор, признават медици пред Фрог нюз. Злоупотребява се с апаратура, медицински изделия и консумативи... Далаверите се извършват както от големите в здравеопазването, така и от дребните риби. Все още не знаем къде отидоха двата милиарда, взети от бившия финансов министър Симеон Дянков.
 

„В сектора влизат минимум 7 милиарда лв. От тях по линия на МЗ и НЗОК са 3, 5 милиарда. Останалите ние като потребители на системата ги плащаме. Не знаем какво става с тях – тези пари не се облагат с данъци”, коментират медици. 

 

Далавери се въртят с медицинските изделия и консумативи въпреки търга. Стотици милиони изтичат по този начин. „Когато правиш обявата за търга, залагаш такива критерии, които могат да се покрият от „договорения” производител. Например на лечебното заведение му е необходима маса за скенер и директорът обявява размер 4,52 м, а тези параметри може да ги осигури само една единствена фирма”, разясняват запознати със схемите за правене на пари в здравния сектор.

 

Има и случаи, в които редовите лекари саботират търга и то не защото медицинското изделие, апаратура или консуматив са взети неправомерно, а защото лично те не могат да се облагодетелстват от него. Пример за това може да се даде с университетската болница „Св. Иван Рилски” в София, която преди време бе провела търг за апаратура за неврохирургия и бе избрана престижна фирма, предложила много по-ниска цена от останалите участници в конкурса. Лекарите тогава категорично отказаха да работят с апаратурата на фирмата победителка с мотива, че са свикнали да боравят с друга техника.

 

Публична тайна е, че докторите получават пари, ако са приложили върху пациента договорено медицинско изделие. „50 % от цената на изделието, която плаща болният,  отива в джоба на медика. При търга 50-те %, които фирмата ги дава на лекаря, няма да ги калкулира в цената си и той няма да получи нищо”, обясняват медици.

 

Лекарският труд също излиза солен на хората. Той се заплаща по различни тарифи и пациентът често бива заблуден. Няма нормативна уредба за цените и съвсем законно медиците си слагат високи цени. Прегледите в държавни здравни заведения са регулирани, но само в рамките на работния ден.

 

Инвазивната кардиология също е голяма примамка за хората в бели престилки. Парите за нея са на 100 % от НЗОК. За да бъдат усвоени средствата, възрастните хора ги пращат за щяло и не щяло в отделенията или клиниките по инвазивна кардиология. Там в повечето случаи им „продухват сърцата” и то без причина. „Има много случаи, при които се извършва ненужна дейност, която цели да източи Касата. Това поставя пациентите в риск. Желаем качеството на кардиологията да се увеличи, но и рискът за пациента да се сведе до минимум”, каза преди време проф. Генчо Начев.

 

Здравният министър д-р Петър Москов обеща да спре всичко това в сектора, но къде е резултатът? Самият той се превърна в символ на корупция след скандала с турските ваксини. Министър-председателят Бойко Борисов му спаси тогава главата с мотива, че му спестил пари в здравеопазването, което не е вярно. По време на Москов набъбнаха още задълженията към чужди здравни фондове и те вече са 200 млн. В първото полугодие преразходът за лекарства е над 50 млн., което означава, че в края на годината ще стане над 100 млн. лева. В съда чакат искове за неплатена от Касата дейност от над 60 млн. лв. Така че с около 400 млн. лева ще бъдат преразходите на любимеца на премиера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11317 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 2939 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем? . 14| 2853 |13.04.2024 ISW: С ударите по украинската енергетика Путин иска да унищожи военния потенциал на Киев . 5| 4129 |13.04.2024 Назначение "с консенсус": Кристалина Георгиева с втори мандат начело на МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads