Реклама / Ads
7| 11923 |26.02.2018 АКТУАЛНО

Гамгонеишвили, който ще даде пари на Гинка, е сред 500-те най-богати руски предприемачи

.
Гамгонеишвили реже лентата на МОЛ Парадайз заедно с депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов - бивш член на БСП до 2007 г.
Милиардерът Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, който ще даде на Гинка половината сума за покупката на ЧЕЗ, е в класацията на 500-те най-богати руски предприемачи.
 

В България е собственик на Базар Илиянци, отделните части на който е купувал от братята Домусчиеви и от Манол Велев. Заедно със съдружниците си е построил МОЛ Парадайз, след което преди 5 месеца го е продал на Южноафриканския фонд NEPI Rockcastle със 100 милиона евро печалба. Започнал е с парите на Съюза на ветераните от Афганистан, с които направил Търговска агенция "Гепард", а след няколко години откупил дялът на "афганците" и пак с техните пари основал Банка Гепард, преименувана на банка Славянски кредит, от която даже вече се е оттеглил. Никога не е служил и не е ясно как е станал член на организацията на ветераните "афганци".

 

Но като неин член е поддържал президента Борис Елцин в борбата му с метежниците от Върховния съвет, за което е удостоен с орден "За лично мъжество". Човекът е прекупвач, а не инвеститор, придобива или създава нещо с цел да го препродаде скъпо, това е основният му бизнес в различни страни - строи молове, за да ги продаде.

 

През 2011 г. името на Кирилов е замесено в корупционен скандал. След като кандидатурата на Росен Плевнелиев за президент е издигната от ГЕРБ, тогавашният вътрешен министър и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов съобщи, че през 2007 г. трима съветници от предходния състав на общинския съвет, известни като "брокерите", поискали от Плевнелиев 500 хил. евро подкуп, за да му "се решат проблемите" със сделката с "Бизнес парк София", като става дума за замяна на общински имоти, върху, които е трябвало да бъде построен бизнес паркът. Георги Кадиев тогава посочи, че става дума за Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов.

 

Богдана Лазарова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 14191 |14.01.2018 Абсурд! Който си върши работата го убиват-логиката на главсекът на МВР Младен Маринов . 16| 7401 |09.10.2017 Антон Тодоров подаде оставка и най-после се извини на Виктор Николаев . 2| 12250 |12.09.2017 Една година от трагичната смърт на адвокат на КТБ, който загина в неразследвана катастрофа . 4| 12539 |28.08.2017 Шумът около военните заводи даде очакван резултат: Държавата ще национализира ”Дунарит”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads