Реклама / Ads
10| 15594 |26.09.2018 АКТУАЛНО

Гардиън: България е донор на човешка плът в ЕС, а осъден за сводничество събира овации по ТВ

.
Иван Главчев, известен като Ванко1
”Гардиън“ публикува обширна статия за осъдения за сводничество Ванко 1, който събира овации в телевизионно продукция с милионна аудитория. Престижното европейско издание посочва, че рапърът, лежал в затвора за принуждаване към проституция и трафик на хора, е „герой“ в телевизионния ефир на ”Биг Брадър” в България.
 

„България е една от основните страни донори на човешка плът в Европейския съюз, според Държавния департамент на САЩ. В годишния си доклад за трафика на хора Департаментът критикува българската съдебна система, че допуска намалени наказания за осъдени за трафик на хора и че не прави достатъчно, за да защити потенциални жертви“, пише "Гардиън" за страната ни в обширен материал озаглавен „Осъден сводник напусна българския „ВИП Брадър“. Изданието разказва историята на участието в тв реалитито на рапъра Ванко 1, осъден за трафик на жени с цел проституция. 

 

„Гардиън“ отчита, че предаването е едно от най-гледаните в България, с милиони зрители всяка седмица. Макдауъл е потърсил коментар и от „Модърн таймс груп“, шведската компания собственик на „Нова телевизия“. В тяхно изявление се казва, че Ванко 1 е напуснал Къщата на „Биг Брадър“ по лични причини, но че предстои „Нова“ да промени „стратегията си за подбор на участници“ в риалитито.

 

Иван Главчев, по-известен като Ванко 1, е осъден през 2003 г., че е използвал наркотици, за да склони към проституция 10 жени и една непълнолетна, а след това ги е „пласирал“ като проститутки в различни страни от Европа. „Заради получените оплаквания, нашата местна компания ревизира стратегията си за подбор на участници в подобни програми, тъй като криминална присъда за такива престъпления е нещо изключително сериозно и компанията не би трябвало да допуска който и да е с подобна присъда в бъдещи формати“, се казва в позицията, цитирана от британското издание. Андрю Макдауъл не пропуска и краткия период, който Ванко 1 излежа от присъдата си. Авторът на статията посочва, че той е бил осъден на 12 години затвор, но заради спорни промени в Наказателния кодекс, „които критиците свързват с корупция и манипулация на съдебната система“, е бил освободен само след 3.

 

Авторът на материала Андрю Макдауъл пише, че първоначално присъствието на осъдения за трафик на хора в едно от най-големите български риалити програми е предизвикало скромен медиен отзвук, но в последните дни публичната апатия е била победена от сигнали от зрители и общественици в цялата страна.

 

Напомняме, че Съветът за електронни медии (СЕМ)  беше сезиран с множество жалби срещу участието на Ванко1 в телевизионното риалити. Чак на утрешното си заседание на Съвета ще разгледа  "Доклад на Дирекция «Специализирана администрация – НЛРПР» за осъществено наблюдение на предаването «ВИП Брадър – женско царство», включено в съдържанието на програма «Нова телевизия».

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5925 |25.09.2018 Алице Хоракова, говорител на ЧЕЗ: България нарушава принципите за защита на инвестициите . 11| 12701 |23.09.2018 Кулезич преди година: Когато казваме Шиши, разбираме България! Когато казваме България, разбираме Шиши . 17| 14988 |20.09.2018 Атлантическият съвет: България да поиска от НАТО разполагане на ракети ”Пейтриът” край Бургас срещу Русия . 21| 11936 |28.08.2018 Илиан Тодоров скочи на АПИ: Самозабравили се хора стоят в топли кресла в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads