Реклама / Ads
15| 9485 |05.09.2017 АКТУАЛНО

”Гардиън”: Съпругът на Ирина Бокова участва в мащабна схема за пране на пари

.
Ирина Бокова
Калин Митрев, българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и съпруг на Ирина Бокова, е замесен в мащабна схема за пране на пари свързана с Азербайджан, сочи разследване на в. „Гардиън” съвместно с още 20 световни медии.
 
Разследването на т.нар. „Азербайджанска пералня” разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания по различни канали на стойност близо 2,9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да рекламира страната. От „Гардиън” посочват, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата, цитира bTV.

 

Азербайджанското правителство е обвинявано за систематично нарушаване на човешките права, корупция и подправяне на избори.

 

Материалът се базира на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник „Берлингске” и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност, „Гардиън” и други медии.

 

„Според данните ни пари са се изпращали през британски компании на Калин Митрев, българин, който беше назначен миналата година в Европейската банка за възстановяване и развитие”, посочват от изданието. Митрев е получил най-малко 425 хил. евро за частни консултации, които извършвал за азербайджанската компания „Авуар Ко”.

 

Съпругът на Бокова е признал за наличието на парите, но е категоричен, че те са добити по легален начин чрез неговите консултантски услуги.

 

„За всички приходи, натрупани при работа в различни държави, са платени данъци в България”, твърди Митрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4927 |28.05.2017 Петър Курумбашев: Не е градивно да правим лични сравнения между Мария Габриел и Ирина Бокова . 9| 6005 |09.02.2017 Бивши дипломати питат Герджиков кой е виновен за провала на Бокова . 5| 4460 |22.01.2017 Цветанов : Не можахме да обясним за Бокова, тролове ни саботираха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads