Петък, 22 Март 2019, 08:34
Реклама / Ads
Frognews
2| 21132 |28.06.2016

Гаврата на Пеевски с „Държавен вестник” му струва само 600 лв.

.
”Държавен вестник“ е официално печатно издание на върховната власт в България – Парламента. Това означава особен статут, престиж, висша степен на доверие – той не е, или поне не би трябвало да е като останалите медии, особено онези, които са смачкани от Делян Пеевски и Ирена Кръстева и се ползват за медийни бухалки. Издава се за сметка на бюджета, т. е. на данъкоплатците. Оказа се, че и печатният орган на Народното събрание също е част от медийната империя на Пеевски. Или поне се използва безогледно и безплатно от него за постигане на собствените си цели.

Става въпрос не за случаен инцидент. Цели два пъти „Държавен вестник“ се разпространява окомплектован с в-к „Телеграф“, собственост на корпулентния бизнесмен и парламентарист. Темата на извънредното безплатно издание на „Телеграф“ е „Аферата КТБ“, съдържаща изключително манипулативна информация.

 

На 19.12.2014 г. всички абонати на „Държавен вестник” получават като безплатна притурка вестник „Телеграф“. По същия начин той е продаван и от търговците – „Лафка” и други подобни. За случая алармират няколко медии след получени сигнали от абонати на „Държавен вестник”. От Секретариата и Ръководството на Народното събрание няма абсолютно никаква реакция.

 

На 27.03.2015 г. това се случва отново - всички абонати на „Държавен вестник“ получават като безплатна притурка вестник „Телеграф“. Освен печатни и електронни медии, този път и в Нова телевизия са показани и коментирани окомплектованите заедно издания. Едва тогава след редицата публикации на страницата на Народното събрание е публикувано официално съобщение, че е разпоредена проверка по случая. Следва пълно информационно затъмнение.

 

Темата е отново актуална, защото най-после има реакция от Секретариата на парламента. В отговор на заявление за достъп до обществена информация, изпратено от НПО „Ние, гражданите“ до Народното събрание на 06.06.2016 г. във връзка със случая и обявената от г-жа Цачева проверка се получава отговор, в който се посочва, че фирмата-разпространител „Доби Прес“ е глобена с 600 лв. заради тази случка. Глобата е заради нарушаване на т. 14 от сключения по ЗОП договор според която изрично се казва, че „Изпълнителят няма право и следи да не се влагат рекламни материали в разпространяваните от него екземпляри на „Държавен вестник““. Надлежно се посочват и източниците, където това може да бъде проверено – сайта на парламента и сайта за обществени поръчки.

 

От приложената кореспонденция се вижда, че проверката се е състояла в поискани обяснения от фирмата-разпространител на „Държавен вестник“. Любезно, в стил „мили деца, не правете повече така”, е посочено, че така не бива, че са нарушили точка от договора и че ще бъдат глобени. Проверката изобщо не е обхванала „взаимоотношенията“ на разпространителя с в-к „Телеграф“ и неговите собственици и какво ги е накарало да нарушат договора си с висшия орган на държавата.

В сайта на Народното събрание се виждат няколко интересни факта във връзка със случая:

1.       Намираме обявление, което гласи че на 21 декември 2014 г. ще бъдат разглеждани ценовите оферти за разпространител на „Държавен вестник“ за 2015 г.

Първата притурка „Телеграф“ с „Кражбата на века“ е от 19.12.2014 г. - само два дена преди да се отворят офертите. Въпреки подигравката с Народното събрание и абонатите на „Държавен вестник”, „Доби Прес“ за пореден път печелят обществената поръчка, макар че имат само 1060 абоната за това издание. Другият печеливш са „Български пощи“. Не може да става и въпрос за съпоставка на двете фирми – те са като Давид и Голиат. Да, ама Давид („Доби прес”) явно си има силни покровители. И те едва ли ламтят за скромната сума от двадесет и няколко хиляди лева, която печели „Доби прес” от тази сделка. Свикнали са на други цифри, с по десетина знака. Те просто искат да имат контрол върху разпространението на „Държавен вестник” и да пробутват при нужда пасквилите си заедно с печатния орган на държавата. Те вече създават прецедент, който не е за елементарна проверка, а е за Прокуратурата.

 

2.       От информацията, публикувана на сайта на НС - http://www.parliament.bg/bg/publicprocurement/ID/171, (Усвояване на гаранция за изпълнение по договор № 455-02-14/11.12.2014 г.), става ясно, че информацията за доста скромната за тези скандални постъпки глоба от 600 лв. е станала публична на 16.06.2015 г. – три месеца след повторния „инцидент“ и два месеца след информирането на разпространителя, че ще бъде глобен. Публична информация на сайта на НС не е публикувана. Може би е преценено, че данакоплатеца не го вълнува темата.

 

3.       От нелепо звучащите обяснения на „Доби прес” и от общите им условия, публикувани на сайта им, излиза, че вестник „Телеграф“ е бонус или подарък от издателя на „Държавен вестник“ – от Народното събрание. Може би с комплименти лично от г-жа Цачева?! В сайта на „Доби Прес“ изрично се посочва, че: „Вашите вестници и списания ще бъдат разделени и опаковани в найлонови опаковки по отдели, с придружителен опис за съдържанието на пакета.“ и „Получаване на всички безплатни приложения, подаръци и бонуси от издателя.“

 

Явно секретариатът на Народното събрание иска да замаже случая. Не става ясно дали това е криворазбран опит да се запази престижът на институцията, но все пак не е редно тази наглост да остане без последствия. А и престижът вече явно е уронен – от Делян Пеевски, и то двукратно.

 

4.       „Няма изискване екземплярите на „Държавен вестник“ да се разпространяват индивидуално опаковани.“ – пише в отговора на НС. Това обяснение може и да мине за пред масовата публика. Все пак, в чл. 6, алинея 1 на Закона за „Държавен вестник“ е записано изрично: „Към "Държавен вестник" може да се издава притурка с по-ограничен тираж, изрично посочена в съответния брой на вестника, в която се обнародват обемисти международни договори, сборници от международни договори или от други нормативни актове. Обнародването в притурката има същото правно значение, както и обнародването в "Държавен вестник".”

 

Дори разпространителят да има практика да опакова няколко издания в едно за определени потребители, тя може да важи за вестници и списания като „Телеграф”, „Плейбой”, „Пентхаус” и „Идеален дом”, но не и за официалния орган на Народното събрание. Особено, когато „безплатното издание”, сложено като притурка, се ползва с цел да разпространява и внушава клевети и откровени лъжи по болезнени за обществото теми. Няма да коментираме дали въпросният пасквил-притурка има „същото правно значение, както и обнародването в „Държавен вестник”.

 

Някои от въпросите, зададени в заявлението за достъп до обществена информация не получават отговор от Народното събрание. А те съвсем не са маловажни:

- Каква е сумата, която е платена от „Телеграф“ за това специално разпространение? Вероятно – никаква;

- Какви мерки са взети от Народното събрание относно действията на издателя на в. „Телеграф“? Явно – никакви;

- Сигнализирана ли е Прокуратурата на Република България за нарушенията на Закона за „Държавен вестник“? Едва ли.

Нито дума по тези въпроси!

 

Всъщност, кои са „Доби прес”? Как е възможно да няма почти никакви последствия за рецидивиращо нарушение на Закона за „Държавен вестник“, в рамките само на 3 месеца?

„Доби прес” е формално независима фирма за разпространение на печатни издания, за която се твърди, че е част от разпространителския монопол на Делян Пеевски. Чрез разпространението на печата той държи в мъртва хватка всички вестници и списания, които не са под негов пряк контрол. Ако някой от издателите не слушка, неговите вестници не стигат до пазара. Или стигат със закъснение от седмица-две, което е доказателство за извратено чувство за хумор. Няма по-ненужно нещо от вчерашен вестник.

 

Неотдавна от служители на столичното следствие, пожелали да останат анонимни, стана ясно, че един знаков прокурор, който кандидатства за шеф на Специализираната прокуратура и е известен с това, че гледа две години само едно единствено дело, държи на видно място в кабинета си въпросната безплатна притурка. Може би е решил, че има нужда от второ дело  – срещу Пеевски и поредната му гавра със закона и „Държавен вестник“? А дано, ама надали…

 

Всичко това показва за пореден път само едно - мафията си има държава!

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Интерпол анулира бюлетините срещу съпругата и дъщерята на Цветан Василев 12| 9187 |21.03.2019 . Арман Бабикян: ГЕРБ цели разнобой в десницата 4| 3240 |20.03.2019 . Октай пред Фрог: Прокурорите няма да разследват Цветанов, всички са в кюпа 11| 11093 |20.03.2019 . Цецо, подай оставка! Сметката с апартамента не излиза 24| 19591 |20.03.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах