Реклама / Ads
11| 5924 |13.11.2014 АКТУАЛНО

Р. Гечев пред Фрог: Искров се държи като ощипана мома и си търси алиби

.
Искров пише в писмото си до ЕК, че ще има негативна реакция от ЕК и ЕЦБ. Той откъде знае каква ще е реакцията им като още не му е прочетено писмото?! Ние, българските депутати, не работим, за да правим деня на Европейската централна банка, а работим в рамките на европейските и българските закони да намерим оптимално решение, коментира пред Фрог нюз икономистът от БСП и бивш вицепремиер Румен Гечев.
 

Що се отнася до стабилността на фиксирания курс, ми се струва, че Искров преиграва и си търси алиби в конкретната обстановка. Банково управление по отчет на БНБ има 4 милиарда излишък. Искаме една трохичка – милиард и половина. Ако някой си мисли, че ако от свръхрезерва на БНБ някакъв си милиард и половина може да бъде заплаха за 30-милиарден резерв, това не е сериозно, посочва Гечев.

 

Проблемът, който беше създаден сега, не е представен от Миков и група народни представители, а от престъпното безхаберие на управлението на БНБ. Ние искаме банковата система да не товари хората да плащаме държавни дългове и бюджетни дефицити. Защо не попитате Централната банка за какво е този излишък в Банково управление. Той на управителния съвет ли е?! Или всяка централна банка си ползва излишъка да си решава проблемите.     

 

Искров казва, че става дума за транзакция и не отива пряко в бюджетния дефицит. Но сега правителството като изтегли дълга, защо не го попитат къде ще отиде плащането на лихвите на този дълг, който ще е краткосрочен. Ще отидат в бюджетните разходи и в дефицита. Дали е в края на 2014 и в началото на 2015 година, какво значение има?! Ако ние теглим заем през бюджета, ние ще платим 4-5 пъти по-скъпа лихва. Икономическата логика показва: Ползвай си резерва вместо да теглиш заеми. 

 

Искаме милиард и половина от излишъка на БНБ, което забърка кашата и краде. Ние търсим как да решим техния проблем, те пък се държат като ощипана мома, размаха пръст Гечев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8147 |11.11.2014 Политолог пред Фрог: Проф. Минеков ще бъде последван от Гражданския съвет на РФ . 0| 5994 |11.11.2014 Зам.-министър на спорта пред Фрог: Има купища неуредици и затлачени дейности . 51| 7807 |11.11.2014 Костов предупреди за няколко риска новото правителство . 13| 9485 |07.11.2014 Мурджов пред Фрог: Бойко Борисов надскочи себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads