Реклама / Ads
25| 8115 |28.04.2020 АКТУАЛНО

Ген. Мутафчийски получавал смъртни заплахи

.
Венцислав Мутафчийски
„Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията”, това каза в интервю за „Дойче веле” началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
 

„Има и имена, но не мога да кажа дали това са истинските им имена. Това е работа на полицията. Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си...”, заяви той. .


„Категорично има смъртни заплахи, даже съм ги запазил в телефона си. Мога дори да цитирам едно от последните такива послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума”. Според ген. Мутафчийски мнозинството от хората подкрепят мерките, но има и такива, които все не са съгласни.


„А има и организирани групи, на които им е поръчано да правят това. Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес”, обясни още ген. Мутафчийски. По думите му България е имала „невероятен късмет”, че училищата и детските градини вече са били затворени заради грипната епидемия, когато се е разразила заразата с новия коронавирус.


Ген. Мутафчийски отчете два пика на ковид-19 досега, единия на 30 март, а другия на 12 април. Според него и двата са свързани с излизането и събирането на повече хора навън, заради хубавото време и съответно великденските празници.


„Имаше едно вредно говорене в обществото, бяха отправени грешни послания. Стигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с ковид-19 в България. Хората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването”, смята шефът на ВМА. .


Той поясни, че сега се намираме в период на преосмисляне на мерките, като се прави анализ, кои от тях са сработили и кои не са. Освен това държавата трябва да отговори на нуждите и тревогите на обществото, свързани със спирането на множество дейности. „Хората имат болезнена нужда от някакъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките”, смята ген. Мутафчийски. Шефът на НОЩ обаче подчерта, че това не означава, че ще бъде позволено събирането на много хора на едно място.

 

Ген. Мутафчийски допълни, че се е възпротивил на провеждането на традиционния военен парад за Гергьовден.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13483 |18.03.2020 Соня Момчилова: Къде беше Мутафчийски, когато сестрата застана на перваза? . 0| 9877 |01.09.2016 Как Ердоган и Фетуллах Гюлен се превърнаха от братя ислямисти в смъртни врагове . 79| 8508 |18.02.2015 Иво Инджев обвини службите за смъртните заплахи към него . 11| 10214 |22.02.2014 Голям брой смъртни случаи след грипа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads