Реклама / Ads
38| 7925 |15.11.2013 АКТУАЛНО

Генерали без армия, „другари“ без мисъл

.
Не е ли смешно 2 партии, които успяват да предизвикат цялото народно недоволство към себе си да се опитват по всякакъв начин да ни убедят, че те и само те са „пътят, истината и живота“?
 

Да, прави сте. Не е смешно, по – скоро е тъжно. Но фактите от последните дни говорят именно това.

Събитията от последната седмица показаха едно – на това правителство и това мнозинство в парламента не им остава още много. Никой, че дори и школуваната в много битки БСП не може да издържи безкрайно дълго на подобна обсада от страна на недоволните и протестиращи хора.

Това е повече от ясно. Но ние днес ще се опитаме да разгледаме поведението на двата „основни“ политически играча в условията на девалвиращото доверие на хората у нас.

Номер едно е ГЕРБ.
ГЕРБ преминаха през доста фази в последните месеци. Най – напред, по примера на Иван Костов от времето, когато царя го измести от премиерския пост и ГЕРБ се обидиха. Излязоха от парламента, обърнаха гръб на всичко и взеха да чакат звездният си миг – как справедливият протест на хората на улицата може да им помогне да се катапултират обратно на власт.

БСП пък подходиха по друг начин. Те взеха да се изживяват като жертви в името на Родината. Да цитират библейското „простете им, те не знаят какво вършат“ по адрес на недоволството.

Накрая гордо вдигнаха пенсиите с 5 (пет) лева и заявиха, че са страхотни управници.

А днес, на 15 ноември 2013 година се намираме в безпрецедентна ситуация – двата „мастодонта“ са принудени да го играят управляващи и опозиция, лишени от подкрепа от повече от половината население на България.

Но да видим какво се случва с тези две партии в последните няколко дни.
БСП – след като за пореден път се убедиха, че нещата не се получават и че явно протестите няма да спрат, те решиха да свикат митинг. Този митинг ще се състои утре в София.

Нещо повече – този митинг ще се състои часове преди кървавото дерби Левски – ЦСКА?

Нека сега се попитаме – какво цели ръководството на тази партия с подобно струпване на събития в столицата? Дали социалистите не са дооценили ситуацията, или пък търсят целенасочено провокация и сблъсък на партийни активисти с футболни хулигани, с цел някой да се изкара жертва на агресия?

Но да погледнем и ГЕРБ. Бойко Борисов също не остана по – назад. Митинг на ГЕРБ също ще има и то в Пловдив.

Защо в Пловдив? Ами много ясно – все пак в Пловдив господин Тотев си прави каквото си пожелае и може да организира всичко, каквото е нужно за един митинг (под всичко разбирайте наистина всичко, от охрана до присъстващи на митинга).

А присъстващи ще са необходими на Бойко, Цецо и компания, особено след като рухна надеждата Борисов да бъде припознат от когото и да било сред протестиращите.
Някак между другото покрай ушите на българските медии мина декларацията на „Ранобудните студенти“ от вчера, в която се казва следното:
„Вие обезкървихте здравеопазването и образованието ни, за да подсилите силовите структури и да се занимавате с подслушване, докато народът се самозапалваше в отчаянието си. Вашата страхлива оставка беше пиар ход, но няма да позволим да бъдем употребени за следващия. Ние се уморихме от всички лица, говорители и предводители на прехода. Не сте изключение от тази група. Ние не ви чакаме да ни оглавите, а да си тръгнете."

Някак между другото покрай ушите на медиите мина и една друга декларация от нощта на събитията около парламента във вторник, в която студентите заявиха, че се изтеглят от района около парламента, заради подменените протестиращи, които се появиха под формата на футболни агитки някъде около 18 часа вечерта.
Какво ще се случи утре?

Дано всичко да мине мирно и тихо, особено в София, където атмосферата за провеждане на политически събития няма да е никак подходяща.
Дано в Пловдив, на митинга на ГЕРБ да пее Веселин Маринов, че да се посъберат малко повече хора, защото иначе ще бъде едно доста нелепо събитие.
В цялата тази история двете партии – мастодонти още веднъж показаха, че часовете им са преброени. Макар и големи, макар и сериозно субсидирани, те показаха следното – ГЕРБ вече са генерали без армия, а БСП – „другари“ без ясна мисъл какво се случва в страната ни.

А България вече не иска партиите – мастодонти и това дори няма нужда от доказателство.

Факта, че над 50 процента от гласоподавателите не упражниха правото си на глас на последните избори го доказва по категоричен начин.

Така че, искат или не, двете „големи“ партии ще трябва да свикват с мисълта, че времето им изтича.

И идва момента, в който новите, необременени от миналото политически играчи ще ги заменят.

Стамен Николов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 8082 |15.11.2013 Вигенин си идва от Индия; там не го питали за протестите . 18| 5640 |14.11.2013 Утре повдигат обвинение на Бисеров . 1| 6530 |13.11.2013 Още няма полицай с обвинение от нощта на белия автобус . 12| 14195 |19.11.2013 По клозетите ще ги познаете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads