Реклама / Ads
12| 13286 |08.01.2019 АКТУАЛНО

Георги Милков: Най-важният играч в спора с либийския кораб все още не се е появил

.
Журналистът Георги Милков
Когато се появи застрахователя на кораба, образно казано, „ще дойде горският“. Държавните институции, които са участвали, не са си давали сметка до къде може да стигне този скандал.
 

Това заяви журналистът Георги Милков пред Нова телевизия.

 

Българска фирма твърди, че Либия й дължи пари и задържа техен кораб на бургаското пристанище. На 21 декември частен съдебен изпълнител заедно с „Гранична полиция” и „Морска администрация” смъкват либийския флаг.

 

Фирмата „Булгаргеомин“, която води съдебния спор с Либия е наследник на компания, която е работила още когато е била държавна с Либия. Беше интересно, че в края на едно становище, което прочетох, имаше информация за представител на компанията, загинал при странни обстоятелства в Либия. През 2007 аз лично съм писал за него, защото той искаше да продаде активите на тази фирма на семейство близко до Кадафи, разказа Милков.

 

ЧСИ-тата, честните охранители и т.н. имат обяснение, защото става дума за частен казус, но въпросът е за участието на българските държавни власти. От началото на съдебната разпра частният съдебен изпълнител има решение на първа инстанция от Бургаския окръжен съд, на което се позовава. Оттам нататък има още решения на още инстанции и всъщност краят на разпрата е на 2 януари, когато излиза решението на ВАС и то е, че корабът трябва да се освободи и да се върне на либийците. Но 28 декември обаче той е отплавал. Моят въпрос е по-скоро към действията на българските държавни власти, при положение че корабът е задържан от ноември 2017 г. и е ясно, че там текат съдебни битки”, коментира журналистът.

 

Държавните институции, в случая "Гранична полиция" и ИА "Морска администрация" не са си давали сметка до къде може да стигне този скандал. Всеки спор може да бъде решен. От либийският пратеник на президента, който в момента е в България,  вероятно ще стане ясно как Либия ще действа. Той най-вероятно иска да разбере как ще действа нашата страна. Тази заповед, да бъдат арестувани български кораби, е факт. Заповедта се отнася дори за кораби, които пътуват под чужд флаг, но на тях има българска собственост.

 

Частните интереси са частни интереси и са легитимни, но въпросът е каква е ролята държавните институции.

 

В момента корабът не е в териториалните води на България, но е близо до Бургас.  Все още не е ясно какво и как ще се случи.

 

Най-сериозният играч, който още не се е появил, има ресурси, разузнаване, силови, финансови и правни лостове. Това е застрахователят на кораба. Тези хора в един момент ще се появят и тогава се опасявам, че натискът върху България ще е твърде голям. Когато те решат да се появят, тогава вече ще „дойде горския“, коментира още Милков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10259 |07.12.2018 Проф. Георги Касчиев: Къде са милионите, неизразходвани за преработка на опасното ядреното гориво? . 8| 11719 |14.11.2018 Само във Фрог: Пламен Георгиев ”мачка” шефа на ВКС, за да си гарантира ”светло бъдеще” . 19| 13712 |07.11.2018 Георги Георгиев: А що не дойдете с влака до Видин, г-жо омбудсман? Първа вдигнахте ръка за Пеевски . 13| 10610 |23.10.2018 Пламен Георгиев чадъроса Нели Кордовска за парите й от КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads