Реклама / Ads
8| 5911 |05.08.2018 АКТУАЛНО

Гералд Кнаус с нов план за решение на миграциония проблем

.
Гералд Кнаус
Нов план за европейската миграционна политика, предлага известният изследовател на миграционните процеси Гералд Кнаус. Той препоръчва откриването на център за временно пребиваване в Испания.
 

По андалузкото крайбрежие в последните седмици идват повече бежанци, отколкото в Италия и Гърция. Предложението на Кнаус в момента е най-коментираният вариант за изход от миграционния проблем, защото той е идейният вдъхновител на споразумението за бежанците между ЕС и Турция.

 

Председателят на неправителствената организация "Европейска инициатива за стабилност" е живял в България през 90-те години. Той измисля решения на трудните проблеми на ЕС. Предложението му за договореност с Турция доведе до спад на бежанския поток през Егейско море и т.нар. "балкански маршрут". Тази седмица европейското внимание беше фокусирано върху ново негово предложение.

 

В интервю за БНТ той препоръчва съвместна инициатива на Франция, Германия и Холандия с Испания, която да покаже там и сега, как може да работи един съвместен център за убежище, вдъхновен от холандския пример - това е моментът да покажем, че има начин за съчетаване на контрол със съпричастност, казва той.

 

Това е единственото реалистично решение, защото ЕС като цяло е дълбоко разделен. Има няколко държави, които не искат решение на бежанската криза, защото имат политически ползи от нея в предизборни кампании. В действителност обаче те нямат истински проблеми. Тези, които се нуждаят от решение, като Франция, Германия, Холандия и Испания трябва да се обединят и да направят това, към което Европейския съюз се стреми от години - бързо обработване на молбите за убежище, убеден е Клаус.

 

За да бъде реализирано предложението е необходимо изброените държави заедно да сключат споразумение със страните, от които идват най-много бежанци. Според Кнаус, за да има успех договорката, трябва да се предложи и нещо насреща. Това могат да бъдат контингенти за легална миграция със студентски и работни визи.

 

Основният проблем на популистите, че Европа може да предоставя убежище. Според Виктор Орбан всеки дошъл, без процедура и без съобразяване с последствията, просто трябва да бъде върнат в Африка и разтоварен там. Обаче Виктор Орбан не обяснява, как ще стане това, ако африканските държави не се съгласят. Той също не обяснява, че такъв подход би означавал край на човешките права, на съда за човешките права и срив на европейската цивилизация, смята председателят на Европейска инициатива за стабилност, обяснява той.

 

Предложението на Кнаус, чиито глас се чува по най-високите етажи в Берлин и Брюксел, избягва няколко слабости на сегашната политика за убежище в ЕС. Спорът за солидарно разпределение би спрял чрез еветуалната коалиция на Франция, Германия, Холандия и Испания. Същевременно, няма да има отделни държави претоварени от прием на голям брой бежанци. Не на последно място - конвенцията за бежанците ще бъде спазена, а гибелта на мигранти в открито море ще спре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11782 |31.07.2018 Банка край ДПС взе 15 млн.евро от Плана Юнкер през държавната ни ББР . 16| 18378 |28.06.2018 Орденът „Стара планина“ за полковник Йордан Динев - с мечове или с ферарита? . 3| 15151 |25.07.2017 Соня Колтуклива: Борисов говореше за план за свалянето на Орешарски чрез фалиране на банки . 0| 5481 |08.12.2016 Кой каза, че българските планини нямат целогодишен туризъм?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads