Реклама / Ads
34| 24809 |31.03.2021 АКТУАЛНО

Германски дипломат: Всеки непредубеден би очаквал, че Борисов и антуражът му ще са изметени. Но България си е България

.
Клаус Шрамайер Източник: DW
България ще си остане в плен на беззаконието и корупцията. А София пак театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да си върти необезпокоявано далавери с Русия, казва германският дипломат Клаус Шрамайер пред DW.
 

„Всъщност всеки непредубеден външен наблюдател би очаквал, че тези избори вече са предрешени в съвсем друга посока. Защото след 10-месечните улични протести Борисов и неговият антураж би трябвало да са вече изметени. Чудеса обаче не стават. Повече от 30 години след 10 ноември 1989 България си остава България. А това означава - Балкански полуостров. Там все още господстват призраците на миналото, навиците от миналото, плюс постсоциалистическите рефлекси“, смята той.

 

„Дори разумът да победи, шанс пак няма никакъв - заради вече превърналия се във фолклор „контролиран вот“ и заради изборните фалшификации. Освен това в България още няма гласуване по пощата, а в условията на пандемия това допълнително ще снижи избирателната активност, което облагодетелства големите партии и статуквото. В един разпокъсан парламент с 5-7 представени партии, сформирането на правителство никак няма да е лесно“.

 

По думите му конформистите и опортюнистите ще гласуват за партията на Борисов.

 

„Страната ще си остане в ръцете на беззаконието и под властта на олигарсите и на корупцията, а техни инструменти и занапред ще бъдат политиците. София и занапред театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да може в същото време необезпокоявано да си върти далаверите с Русия - например „Турски поток“ и Белене“, добави Клаус Шрамайер.

 

Що се отнася до ДСП, дипломатът прогнозира, че ще продължи и занапред да гледа своята изгода и с тази цел да подкрепя най-силния.

 

Според него вероятно Борисов и ГЕРБ и след изборите ще могат да разчитат на подкрепа от Европейската народна партия и от германските християндемократи, защото ги смятат за по-малкото зло.

 

Дори ако избирателната активност е ниска, той се съмнява да възникне коалиция между традиционно големите партии с мнозинство над 120 депутати.

 

Клаус Шрамайер добави, че единствената реалистична политическа промяна след изборите би било едно решение на София да вдигне ветото срещу Скопие.

 

„Трябва най-сетне да се прекрати този антимакедонски фарс, който всъщност се разиграва единствено поради тактически съображения преди изборите, за да се спечелят националистическите среди. Иначе всичко ще си остане по старому - с изключение на някои дребни заврънтулки“, смята той.

 

По думите му най-важното за България днес е реформата на съдебната система.

 

„И най-вече: трябва да се създаде независим Висш съдебен съвет и такава Главна прокуратура, която да подлежи на контрол. И безмилостно да се преследва корупция в съдебната система“, завършва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6913 |17.11.2020 Дипломат: Какви лобита създаде правителството в Европа и Вашингтон за нашите интереси в Северна Македония?! . 3| 11132 |07.08.2020 Проф. Слатински: Всеки Августовски пуч неизбежно се превръща във фарс и завършва с провал . 47| 13366 |06.06.2020 Божков: Борисов да каже, защо пиарката му посещаваше офиса ми всеки месец . 79| 27700 |02.05.2020 Марш, марш с генерала наш – всеки го иска, но не всеки го може. Нищо лично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads