Реклама / Ads
15| 8794 |14.09.2014 АКТУАЛНО

Героизъм! Англичанин спаси 21 души, давещи се в „Леденика”

.
Източник: tribali.info
Английският турист Мартин Уилсън е проявил истински героизъм този следобед в пещерата „Леденика“.
 

35-годишният чужденец бил в групата от 21 души, която е избрала в днешния почивен ден да разгледа природната забележителност, съобщава tribali.info.  Малко след 14 часа токът в пещерата спрял заради късо съединение в електрическата инсталация поради поройния дъжд, който започнал да се излива в Балкана. Веднага се включило аварийното осветление и част от посетителите предпочели да излязат навън, а около 10 човека продължили да разглеждат феномена. 20 минути по-късно пороят започнал да наводнява помещенията на пещерата и хората изпаднали в паника.

Нивото на водата бързо се покачвало, но заклещените вътре посетители не смеели да излязат, тъй като се притеснявали да не бъдат ударени от ток от мокрите кабели около изхода, които бил под вода. След като водата стигнала до кръста на хората под земята, Мартин Уилсън започнал да ги изнася един по един от пещерата. Последен останал екскурзоводът, който оказвал пълно съдействие на англичанина при спасяването на туристите.

 

Още в началото на бедствието е бил подаден сигнал чрез близък на един от хората вътре на тел. 112, тъй като в Балкана връзките на мобилните телефони се губели и не успявали да се свържат с телефона за спешни повиквания. Веднага бил уведомен и директорът на областната полиция във Враца Иван Кирилов, който незабавно насочил екипи към „Леденика“.

 

Първа пред пещерата пристигнала линейката на Спешния център, която оказала помощ на колабирала посетителка. След като били изведени всички туристи, екскурзоводът се свързал със спасителните екипи и съобщил, че ситуацията е под контрол и няма нужда от тях. През цялото време продължило да вали, като дори и в момента водата залива залите на пещерата. Само бързата и смела реакция на Мартин Уилсън предотвратила трагичния край за туристическата група под земята.

 

От община Враца съобщиха, че част от туристите са качени в ученически автобус, а останалите са транспортирани до града с микробус на общинското предприятие "Паркинги и гаражи".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6312 |06.05.2014 Спасиха 21-годишна българка-сексробиня в Гърция . 0| 5931 |05.10.2013 Отбелязваме Деня на планинския спасител . 0| 5743 |28.07.2013 Преполовиха спасителната галерия в Ораново . 8| 11393 |20.07.2013 Банските на спасителите не могат да изсъхнат по Илинден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads