Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
26| 5244 |11.09.2009

Гиньо Ганев: България има нужда от човечна администрация

.
Гиньо Ганев Източник: Вяра Йовева
С доклада на омбудсман Гиньо Ганев започна пленарния ден на парламента. Озаглавен "Справедливостта е душата на добрата администрация", от него става ясно, че до края на 2008 година жалбите и сигналите до омбудсмана са достигнали 8 836.

Проверките по 87% от тях са приключили. Работи се и по останалите жалби, по които продължава да сесъбира допълнителна информация и да се изясняват конкретни обстоятелства.

Докладът повдига остри и тревожни въпроси, които изискват бързи законодателни инициативи, каза пред депутатите Гиньо Ганев. В него е констатирана недостатъчна прозрачност и отчетност на органите на властта. Прекомерно се забавя въвеждането на механизмите за предотвратяване на конфликт на интереси. Липсват публични регистри на общинските ресурси-собственост, рекламни площи, европроекти и др, дапълва обудсманът.

Особен акцент е поставен и върху недостатъчната децентрализация, която макар да е горчив сандвич, който трудно може да се преглътне, трябва да се развива мощно, смята Гиньо Ганев.

Според омбудсмана държавата се нуждае от дейна, но човечна администрация, а парламентът – много повече да се вслушва в предложенията на обществения защитник.

Друга констатация в доклада на обудсмана се отнася до недостатъчния и неефикасен граждански и парламентарен контрол върху МВР и службите за сигурност.

Често се нарушават правата на пациентите, не се зачитат потребителските права от доставчиците на обществени услуги - ток, парно, телефон, което водят до сгъстяване на облаци на обществено недоволство, коментира Гиньо Ганев. От доклада става ясно, че в сравнение с 2007 година броят на жалбите по този повод са се увеличили с 30%., като най-много са в София - 934, след това Пловдив - 208, Варна - 155, Плевен - 87, Благоевград - 77, Бургас - 76.

Много са и оплакванията , свързани с устройство на територията и проблемите на собствеността - 25%., както и тези, свързани с обществените услуги - 19% и със социалните дейности- 11%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мис България 2009 нагази в кал 9| 7374 |22.08.2009 . България легализира частните колежи в Гърция 0| 4899 |17.08.2009 . Доклада за напредъка на България в съдебната система 2| 5221 |23.07.2009 . В България човешките права остават на заден план 1| 5255 |28.05.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ