Реклама / Ads
2| 5291 |04.11.2010 АКТУАЛНО

Гласят шефа на СГС за председател на ВАС

.
Председателят на Софийския градски съд Георги Колев е единствената кандидатура за председател на Върховния административен съд (ВАС). Това стана ясно в сряда по време на заседание на Висшия съдебен съвет.
 
Новият шеф на ВАС бе избран с  подписите на 17 от членовете на ВСС, колкото е и необходимият брой гласове за избор на новия председател на съдебната институция.

Начело в подписката в подкрепа на Колев е името на члена на ВСС Вельо Велев, следван от главния прокурор Борис Велчев. Последна в списъка е представляващата ВСС Анелия Мингова.

Под кандидатурата на Колев липсват подписите на петима от членовете на ВСС - председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, Георги Шопов, Галина Захарова, Капка Костова и Георги Гатев.

Гласуването за поста вероятно ще стане факт до края на ноември. Колев е смятан за фаворит на ГЕРБ и според източници на Mediapool неговото избиране няма да е трудна задача, тъй като мачът се смята за "уговорен".

Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР, по-известен като Школата в Симеоново. Работи в отдел на Криминална полиция в VI-то РПУ. След това е следовател, прокурор и наказателен съдия в СГС.

Припомняме, че Колев бе избран за председател на Софийския градски съд на 1 юли 2009 г. след балотаж с минимално необходимото мнозинство от 13 гласа. Вотът премина под почти неприкрития натиск на Брюксел да не се преизбира близкия до ДПС Светлин Михайлов, чието име бе свързано с няколко корупционни скандала, но нито един не се потвърди официално.

Досегашният председател на ВАС и настоящ омбудсман Константин Пенчев критикуваше избора на Колев за председател на СГС като предизвестен вот. Изборът на Георги Колев бе обжалван във ВАС и до последния момент се дискутираше какво ще реши съдът.

След вота във ВСС Константин Пенчев обясни, че "в съдебната система кадрува приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи, които от години си плетат пъзела".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 13729 |04.11.2010 Г. Първанов към Ил. Божинов: Теб нищо добро не те очаква! . 20| 7125 |03.11.2010 Велизар Енчев: Свързването ми с Първанов ме обижда! . 2| 7852 |01.11.2010 Деца от диаспората и от "смесените райони" честват Будителите . 114| 14535 |30.10.2010 Светла Петрова нападна властта; съгласна за полицейската държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads