Реклама / Ads
26| 6509 |16.10.2015 АКТУАЛНО

Главсекът на МВР се гъне над „Що е форма на агресия?”

.
Георги Костов
Главният секретар на МВР Георги Костов не можа по никакъв начин да обясни каква форма на агресия са проявили бежанците, преди един от тях да бъде убит от служител на граничната полиция. Това стана ясно от краткото интервю на Костов с журналиста Георги Коритаров по БГ Радио. Костов е категоричен, че по цялата ни граница, от край до край трябва да се издигне ограда срещу имигрантите от Близкия Изток. Ето и разговора:
 
- Г-н Костов, чувате ли ме добре?

- Не много добре, но ви чувам.

- Вие казахте, че при инцидента става дума за стрелба във въздуха и последвал рикошет. Как може да се обясни това балистично?

- Обяснявам ви веднага. Когато стане такъв инцидент, съгласно действащата нормативна база, следва проверката и разследването да се извърши от компетентните органи. Веднага е уведомена прокуратура в Бургас и е образувано следствено дело, което се води от Окръжна следствена служба. Така или иначе на брифинга от прокуратурата бяха изнесени факти, защото ние нямаме право да изнасяме обстоятелства и факти от досъдебното производство. Събитието е в под мостово пространство. Така въпросът ви намира очевиден отговор.

- Значи изстрелът е под моста и рикошира? Така ли да търсим обяснение?

- Точно така. Точно така.

- Защо не беше обяснено по този начин, а само се каза стрелба във въздуха и рикошет?

- Във въздуха е, наистина е във въздуха.

- Но то във въздуха е и ако се целиш в човек. Защото преди да го достигне е във въздуха.Защо сега се казва, че това е било в под мостово пространство. Защо не беше изнесено в първите информационни акции, когато беше направено съобщението на пресконференцията?

- На пресконференцията беше изнесено. То беше изнесено от окръжния прокурор. Той обясни, че са извършени два огледа-единият в под мостовото пространство, където е намерена гилзата и вторият, където е мястото, където е бил трупът. Но двете произшествия кореспондират, те са около 60-65 метра едно от друго. Просто трупът е местен при идването на екипа на Бърза помощ, който го е реанимирал.

- Значи срещата с мигрантите е била под мост. Така ли да ви разбирам?

- Да така е. Разследващите разследват всички възможни версии. Изготвят необходимите експертизи. Ще направим изводи, но за това трябва време. Няма как да се даде отговор на момента.

- Защо не е задържан полицая, произвел изстрела?

- Този въпрос не следва да бъде отправен към мен.

- Ще направите ли вътрешно разследване на МВР за хипотезата „неправомерна употреба на сила”, тъй като навсякъде се говори, че тези хора очевидно не са имали агресивни намерения? Говоря за бежанците.

- Казвам каква е версията на колегите. Аз не мога да проверя другите версии, тъй като тече разследването от Окръжна следствена служба.

- Това същата прокурорка ли е, която водеше разследването за атентата в Сарафово?

- Не можа да ви кажа, би следвало да се обърнете към нея.

- Просто питам дали е същата, но мисля, че е същата. Какви изводи си правите като главен секретар на МВР за необходимостта от ново качество на охрана на държавната граница?

- Считам, че взетото решение за изграждане на оградно съоръжение е актуално към този момента.

- А не трябва ли да се засили охраната по друг начин, с някакъв друг ресурс, защото въпреки оградното съоръжение, прониква една внушителна група? Трябва ли цялата граница да е с ограда?

- Не съм съгласен с подобни интерпретации. Групата, с голяма степен на вероятност е проникнала в район, който не е обезопасен с оградни съоръжения.

- Това значи ли, че цялата ни граница трябва да се огради със стена и ние изобщо да бъдем оградени като древните китайци?

- Как да ви кажа, морално и политическия въпрос на това решение няма как да коментирам. Очевидно има миграционен натиск и очевидно трябва да се вземат мерки за неговото ограничаване.

- Изцяло изградена стена ли е решението?

- Очевидно това е решението.

- Изцяло по цялата граница стена?

.- Да, то е взето това решение.

- А как гледате на тезата на Валери Симеонов, че полицията трябва да стреля на месо по мигранти?

-Значи полицията си има точни функции по закон, нали. Всяка сила трябва да е съобразена с формата на нападение.

- В случая за който говорим, имало ли е нападение?

- Вкарвате ме в хипотеза за давам нали решения преди разследването.

- Но това е въпрос, имало ли е нападение?

- Според нашите служители има форма на агресия.

- Какво значи форма на агресия, каква точно агресия е била?

-Това няма как да го коментирам, това ще го вземете от разследващите.

- Ама чакайте, какво значи форма на агресия? Опит да ги набият, оръжие ли са извадили? Каква форма на агресия?

- Вижте, говорим за неосветено място в безлюдна местност, в 22 часа, когато действително е тъмно и говорим за над 50 незаконно проникнали в страната ни, говорим за патрул от трима човека от гранична полиция.

ака, разбира се, но когато са ги видели, нали не са ги видели, че са незаконно проникнали. В какво се е изразила формата на агресия?

- Отговаряли са на рисковия профил, е точният термин. Колегите са можели да предположат, че са нарушители на държавната ни граница, което е престъпление по действащия наказателен кодекс.

- А как са ги видели в тъмницата, че отговарят на рисков профил?

- Навлизаме ..... как да ви кажа.. в много от детайлите на досъдебното производство, които няма как да ги коментирам.

- Ами елементарно, казвате нощ, 22 часа, казвате тъмно е. И виждат от някакво разстояние група хора. По какво познават, че са рисков профил като е тъмно?

- Има процедура, по която колегите се ръководят.

- Ама ясно, но каква е процедурата в тъмна нощ, по която се познава, че група хора носят рисков профил?

- А....както обясних вече... случаят се разследва, нашите действия ще бъдат обект на внимателен..

- Точно така, казаха ли ви вашите колеги агресията какво е представлявала?

- Това.... не съм оторизиран да коментирам, тъй като е част от досъдебното производство. Приятен ден желая на вас и на слушателите ви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6188 |09.09.2015 Д-р Райнов за Фрог: Реформата на Москов падаше член по член, а той се веселеше . 0| 5436 |19.07.2015 Хр. Иванов: Реформата може да се пренапише и да се извади живеца й . 0| 5695 |15.07.2015 Москов: Обвързването на Русия със съдебната реформа е опасно геополитическо заиграване . 0| 15271 |03.07.2015 Само във Фрог: Посланичката на САЩ си тръгва заради теч на информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads