Реклама / Ads
4| 5344 |12.12.2007 АКТУАЛНО

„Големите усти”: „ТВ реалитата само развличат, а не образоват”

.
„Телевизията е създадена за забавление, а мама, тате и книгите са тези, които ще те образоват”, съветва студентите известният водещ на „Big Brother” и консултант на „Островът на изкушението” Ники Кънчев.
 

В рамките на течащия до края на седмицата втори Медиен панаир, популярните телевизионни водещи и журналисти Ники Кънчев, Дим Дуков, Кристина Патрашкова и Георги Лозанов проведоха дискусия на тема „Реалити шоу вместо реален живот” със студентите във факултета по журналистика на СУ. С идеята да опишат какъв е животът на участниците, решили да покажат публично личния си живот по време и след реалити предаванията, водещите  казаха, че тези социални експерименти се правят главно за забавление, а за интелектуалната и духовна страна не се е мислело. Водещият Ники Кънчев, който очи в очи е разговарял с участниците, обясни, че много от тях след завръщането си отново към реалния живот, изпадат в емоционални кризи и заболяват от синдрома на „втория живот”. По негови думи бъдещите уж звезди очакват съдбата им тотално да се промени с придобития нов имидж, след като са прекарали достатъчно дълго време на място, където се създава нереална представа за света и не са имали достъп до всякаква външна информация. „Разбира, се има и такива като Елена, Зара, Миро, които преуспяват и са търсени личности”, добавя Ники Кънчев. Той разясни, че това, което се запомня и остава след време, са водещите и дискусиите, които се засягат в публичното пространство. img_4704.jpg Преподавателят по журналистика в СУ Георги Лозанов определи, че с желанието си да участват в такива продукции, „телевизионните звезди” всъщност се заробват: „В главата ти се вкарва един ТВ чип, който вече е част от твоята биографията и променя живота ти оттук нататък”. Според него, обаче успехът на реалити шоутата се дължи на произвежданата идентификация на отделния зрител с различните избрани типажи.

img_4708.jpg
 снимки Вяра Йовева

По време на дискусията студентите от своя страна поискаха да разберат дали продуцентите и всички, които стоят зад такива предавания, си дават сметка  за възпитанието и моделите на поведение, които показват участниците. deni.jpgЗададоха въпроси към водещите още и защо не се направи обратна връзка с реалните хора, които са променили представите си. Деница Митова, 2-ри курс, Връзки с обществеността попита защо досега не е имало, например, поне един учител или инженер. Така щели да се засегнат дискусии, по-близки и реални, до голямата част от аудиторията. Водещите не отговориха пряко на въпросите. Аргументираха се единствено, че тези продукции имат главно развлекателна цел. Кристина Патрашкова включи в числото на зрителите и инетелектуалците, които се държели изключително лицемерно, като твърдели, че не гледат реалитата, а всъщност правели точно обратното. Това предизвика острия коментар на преподавателя по журналистика Светлана Божилова, която каза, че шоутата трябва да имат интелектуален принос. ,,Големите усти" обаче побързаха в типично свой стил да вземат думата и да я опровергаят. Те се обединиха в края на дискусията около тезата, че всичко в тези предавания е законно и именно чрез SMS-ите се определя крайния победител.

Водещите на дебата обявиха, че и за в бъдеще ще продължат да правят подобни предавания. Дим Дуков предложи идеята за политическо реалити, в което да вземат участие Симеон Сакскобургготски, Иван Костов и Волен Сидеров. Кънчев добави, че са правени и такива предложения за участие на политици, които да живеят на село, но досега само Веселин Данов откликнал на предложението. Йочка Димитрова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10436 |12.12.2007 Виртуална игра предлага втори живот на недоволни от битието си . 0| 7007 |12.12.2007 Парадокси: Електроразпределение съветва как да пестим енергия . 1| 5239 |11.12.2007 Бъдеща българска звезда по германските сцени . 1| 15987 |11.12.2007 "Лед Цепелин" се събраха на размазващо шоу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads