Реклама / Ads
21| 27095 |28.08.2012 АКТУАЛНО

Гответе се за люта зима от октомври

.
Поведението на лястовиците също било в подкрепа на прогнозата за това, че предстои студена и дълга зима. По принцип те отлитат на юг в края на септември.
 

Есента ще е кратка и дъждовна, а зимата – люта и продължителна, твърдят възрастни добруджанци, които наблюдават движението на птиците на юг и правят своеобразни метеорологични прогнози на базата на народните вярвания, предупреждава Монитор. През Добруджа минава миграционният път на птиците, наречен от учените Виа Понтика, и десетки хиляди щъркели отлитат от нос Калиакра към южните страни.

Според народните поверия тази година щъркелите отлитат много рано – на 15 август. Наблюденията през годините показват още, че ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата - тежка и продължителна, снежна и студена. Когато щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, категорични са старите добруджанци.

Сега обаче и лястовиците се събират на ята и се готвят още в края на август да напуснат страната ни, смятат народните синоптици и съветват да сме готови с топли дрехи и дърва още през октомври.

Това, че тази година щъркелите отлетяха на юг много рано, обаче не значи, че лятото си отива. Вълните се успокоиха и морето е идеално за плуване и за разходка с лодка, успокояват от туристическия бранш.

В цялата страна днес вятърът ще утихне. Ще бъде слънчево с максимална температура 28 градуса. До края на седмицата се очаква затопляне, като в петък и събота живакът ще скочи до 34 градуса. В неделя и понеделник термометрите ще отчетат спад на температурата с градус-два, а в Западна България ще превали и прегърми. Синоптиците успокоиха, че краят на топлите дни е далеч. През септември ще има циганско лято с много слънце.

Прогнозите до 5 септември сочат, че температурите в началото на месеца ще са от 29 до 31 градуса, а облачност и валежи се очакват от 2 до 5 септември. Очаква се живачният стълб да падне най-много на 29 август - до 9 градуса, а през останалия период - около 12 градуса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 16937 |08.08.2011 С 1 бон рушвет взимаш кетап за яхта, после караш кока за милиони . 12| 10282 |27.10.2010 Ужас! Яка зима със сух студ или с дебели преспи . 29| 16373 |05.10.2010 Идва най-зверската зима от 10 века насам . 0| 7418 |19.04.2010 На 9 октомври „Скорпиънс” за последно в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads