Реклама / Ads
12| 6907 |24.08.2014 АКТУАЛНО

Готвят бунт на Женския пазар

.
Тотална чистка е направена на Женския пазар, който ще отвори на 1 септември. Зарзаватите и сергиите с гащи и вехториите отстъпиха място на 90 нови и модерни павилиона, които са разположени в кокетни къщички. В обновената част ­ между улиците „Св. св. Кирил и Методий” и „Екзарх Йосиф”, няма да се продават и краставици и домати.
 
Те ще се предлагат само в старата част на тържището. В къщичките ще има млечни продукти и месо на български производители. Аптека, шивачи, обущари, ключари, часовникари, парфюмерия, стъкларски, църковен магазин и фотоателие. В една от сградите ще са занаятчийските магазини, пункт за плащане на битови сметки, химическо чистене и зоомагазин. В откритите пространства ще има тематични пазари, но само с традиционни български стоки, пише "Монитор".

Освен много зеленина пазарът вече е и с кътове за отдих с пейки. За малчуганите пък е предвидена и детска площадка. Пазарът се освежи и с водно огледало и 3 чешмички. Точно те обаче предизвикват недоволството на хората. „То е една тръба, водата се стича и мокри всичко”, оплака се възрастен човек, който се беше навел да утоли жаждата си. Във всяка къщичка има и по една модерна самопочистваща се тоалетна, която ще е достъпна за инвалиди. Идеята на общината е с отварянето на новата част Женският пазар да се превърне от едно от най-привлекателните места в градско пространство за разходка и култура.

Ремонтът на тържището обаче оформи два лагера -­ в единия са търговците, които са недоволни от по-високите наеми. „Един павилион струва двойно по-скъпо от преди. Аз по-добре в мола да продавам и същия наем ще плащам”, вайкаше се един от продавачите, който е на пазара от 7 г. На отсрещната позиция са хората, които живеят в района на пазара. „От 10 години ни обещават, че ще има ремонт тук, че нещо ще се промени. Сега е станало много хубаво в новата част, но трябва нещо да се направи и за старата. „Мен ако питате, тази цигания отдавна трябваше са се закрие”, обясни баба Стефка, която живее до пазара. Години наред хората в квартала се страхуват и се оплакват от непрекъснат шум и смрад. „Много хубаво е станало, чисто и приятно, дано отново не го обърнат на бардак”, казва баба Мария, а приятелката є я допълня: „Хубаво, хубаво, ама ще видим дали ще напълнят магазините и с какво, че аз идвам за евтини зеленчуци, не за скъпи стоки”.

За да не се превърне отново в клоака, тържището вече е опасано с камери. Биг брадър ще дебне за крадци, просяци и продажба на контрабандни цигари. Общински полицаи и униформени от СДВР ще бдят почти на всеки ъгъл за сигурността на пазара. Отварянето на Женския пазар се забави с около месец заради градушката, която удари столицата в началото на юли. Ледените парчета изпотрошиха изцяло трите стъклени навеса. Те вече са сменени с нови и по-здрави стъкла, а ремонтираният участък от пазара ще бъде застрахован. Обновяването на тържището глътна 8,27 млн. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 10182 |13.09.2013 Нощен бунт на сирийски бежанци в София . 16| 23370 |27.04.2011 Бунт срещу шеф на клиника . 1| 5570 |03.11.2008 Безпорядъкът - бунт, егоцентризъм или начин на живот . 1| 8306 |27.02.2008 Изложение за абитуриентите или само за женския каприз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads