Реклама / Ads
23| 6242 |08.10.2011 АКТУАЛНО

Гръцка безизходица

.
отчайваща безизходица
7 от всеки 10 студенти в Гърция смятат да си търсят работа в чужбина. Младите вече не виждат основание да остават в родината си.
 

 

Константинос Киранакис е решил - за него вече няма място в една страна, в която през ден общественият живот се оказва парализиран от поредната стачка или протестна демонстрация, в която вече не може да се разчита на администрацията, и в която не работят вече нито магазините, нито университетите. 24-годишният абсолвент се смята за представител на онова поколение, което "трябва да плаща за грешките на своите родители". Едно поколение с мрачни изгледи да намери мястото си на местния трудов пазар.


По-добре безработен на Запад, отколкото на работа в Гърция

 

Киранакис е завършил право в Атинския университет, но отдавна е загубил доверието си в Гърция като правова държава. "Професорите ни късат на изпити, защото работят и като адвокати и се страхуват от конкуренцията на младите", казва Константинос Киранакис. Записал се е в опозиционната партия "Нова демокрация", повишава квалификацията си в частен университет, където учи дигитални телекомуникации, и работи на свободна практика в една едва прохождаща технологична фирма. "Гърция не е добро място за млади и креативни хора с нови и нестандартни идеи", убеден е Киранакис.

Но и шансовете му да си намери подходяща работа са минимални. В една страна, в която през второто тримесечие на тази година безработицата е достигнала рекордните 16.3%, почти всеки трети на възраст между 15 и 29 години е без работа. Икономистът Янис Стурнарас смята безработицата сред младите хора за най-сериозния социален проблем на Гърция. Последиците от това той усеща в собственото си семейство - и двете му дъщери са напуснали страната, едната е избягала в Англия, а другата в Австрия. За връщане в Гърция и дума не дават да се обели.

 

За разлика от предишни изселнически вълни сега бягат младите и образованите хора. Прочуване на социологическия институт "Капа рисърч" показва, че 7 от всеки 10 студенти в Гърция смятат да си търсят работа в чужбина. "Най-умните глави" на Гърция вече не виждат основание да остават в родината си. Страната е заплашена да изгуби едно цяло академично поколение. Един висшист на запад печели много повече, отколкото в Гърция. Освен това в чужбина той е по-добре защитен социално. Затова и много популярен тези дни в Гърция е следният девиз: "По-добре безработен на Запад, отколкото на работа в Гърция!"


Гръцки парадокси: дипломата не е предимство, а недостатък

 

Към това се прибавя и проблемът с университетските дипломи. Много гръцки работодатели избягват да назначават висшисти, тъй като не желаят потенциални кариеристи, ламтящи за високи заплати. Затова в Гърция дипломата за висше образование вече не е предимство, а по-скоро недостатък. Това обяснява защо много висшисти премълчават академичната си подготовка, когато кандидатстват за работа. "Понеже Гърция вече не ни предлага никаква сигурност, по-добре е да нямаме нищо общо с нея", казва Константинос Киранакис.

 

Емилиян Лилов,  Deutsche Welle

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 14112 |06.10.2011 Дилма Русеф тайно на гроба на брат си . 7| 6125 |06.10.2011 50 хиляди деца работят на черно . 3| 7251 |05.10.2011 Пенсионери на денонощен пост пред детска градина в „Младост” . 49| 12678 |05.10.2011 Кюлев заграбил имоти на българския брат на Дилма Русеф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads