Реклама / Ads
3| 12614 |05.07.2018 АКТУАЛНО

Григор Лилов към Конституционния съд: Без права сте - да ви е ясно!

.
Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана за антиконституционност на ограниченията да се жалят решенията за цени на тока, парното, водата...
 

Понеже съответното Решение № 11 по дело № 8/2018 е трудно откриваемо на сайта му (случайно ли?), давам този пряк линк към него.

 

Освен това ми направи впечатление, че не са публикувани особените мнения на несъгласните с мнозинството съдии Георги Ангелов и Филип Димитров.

 

Най-общо казано, според Съда с тези актове за цените се засягат във всеки отделен случай за всяка енергоразпределително, В и К, топлофикационно дружество конкретна маса потребители, а не всички - цялото население и затова гражданите не са лишени от права, както твърди омбудсманът

 

"Макар чл. 13, ал. 9 от Закона за енергетиката да предпоставя възможност за обжалване законосъобразността на актовете на КЕВР, разпоредбата на чл. 36а, ал. 2 от ЗЕ, която обявява решенията за утвърждаване на цени за доставка на електрическа енергия, природен газ и вода на гражданите за индивидуални административни актове, по същество ограничава тази възможност", обяснява в искането си Мая Манолова. Така според нея се нарушава принципа на правовата държава (чл. 4, ал. 1 от Конституцията), както и възможността гражданите да обжалват всички административни актове, които ги засягат (чл. 120, ал. 2 от Основния закон).

 

Аз лично смятам, че всъщност трябваше да се иска обявяване на антиконституционност на текст от Административно-процесуалният кодекс, на който се е опрял съответният текст от Закона за енергетиката.

 

Ето го този член от Кодекса:
Чл. 22. Производството по този раздел не се прилага за:

1. административни актове, които по силата на специален закон се издават и изпълняват незабавно или е предвидено специално производство с оглед на естеството им;

2. индивидуалните административни актове на Министерския съвет.

 

С решението си съдиите прегазиха европейските правила и Регламент (ЕС) № 1227/2011 на ЕС от 25 октомври 2011 година относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.


Този регламент гласи следното:
"Член 14 Право на обжалване Държавите-членки гарантират, че на национално равнище съществуват подходящи механизми, съгласно които всяко лице, засегнато от решение на регулаторния орган, има право да обжалва пред орган, който е независим от заинтересованите страни и от което и да е правителство

 

Въобще безпардонността на родния "елит" и производния му Конституционен съд достига в последно време неподозирани висоти.

На омбудсмана му остава прекрасната възможност поради изчерпане на правните механизми у нас да се обърне към Европейския съд с такова искане, както вече са го сторили няколко борци срещу неправдата и две обществени организации у нас.

 

И въобще бих препоръчал на Мая Манолова вместо да се разплаква, усилено да щурмува с искания Европейския съд - това е единственият РЕАЛЕН шанс нещо да се промени у нас!

 

Григор Лилов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6803 |25.01.2018 Проф. Пламен Киров: БСП има и друг ход за Истанбулската конвенция - да сезира Конституционния съд . 10| 27403 |11.05.2017 Григор Здравков пред Фрог: Готвели са ми удар преди да назначат шефа на митниците . 2| 5279 |25.01.2017 Исторически успех! Григор на полуфинал в Австралия . 0| 8354 |26.06.2015 Григорий Вазов: Срутиха КТБ, за да разклатят валутния борд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads