Реклама / Ads
1| 7343 |28.08.2016 АКТУАЛНО

Губим стотици милиони от Брюксел заради АМ ”Струма”?

.
България е на път да загуби стотици милиони от Брюксел заради магистрала ”Струма”, предупредиха от пътната агенция. Причината е, че всички проекти на държавата за трасето през Кресна до момента срещат съпротивата на еколози. Ако се забавим още, страната ни няма да успее да усвои в срок европейските пари, с които трябва да строи.
 

2020 година – това е крайният срок, в който трябва да започнем да строим, за да вземем парите от Европа. Това означава, че одобреният проект и процедурите по него трябва да са готови много по-рано.

 

За оставащите отсечки от „Струма”, сред които най-спорната е около Кресненското дефиле, са предвидени над 739 милиона лева. Ако се забавим обаче, не само ще загубим тях, но и ще трябва да връщаме пари за вече построени части от магистралата. За готовото трасе до момента сме взели 538 милиона лева. Така загубите надминават 1 милиард лева.

 

Според последния вариант на държавата пътят до Гърция ще е разделен на две – към Кулата ще пътуваме по съществуващото трасе през дефилето, а обратно ще се връщаме по изцяло нов отдалечен участък. Този вариант обаче е неприемлив за еколозите, защото трафикът през пролома унищожавал един от най-богатите на видове райони в Европа.

 

Алтернативата, според еколозите, е само една – движението да се изкара извън Кресненския пролом. Така до Гърция да стигаме само по новия път през Пирин, а през дефилето да минават само велосипедисти и пешеходци, както и местните, предлагат еколозите, цитира ги НТ.

 

Има и друга заплаха от санкция - еколозите, които не искат трафик през дефилето, се заканиха да съдят България, ако отсечката продължи да се ползва. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9170 |26.08.2016 Огнян Минчев: Паднат ли визите милиони кюрди ще бъдат изтласкани в Европа . 0| 4630 |26.08.2016 Отцепиха жк Дружба в София заради съмнителен багаж . 0| 4245 |25.08.2016 ”Задържане под стража” за Л. Данчев заради пожара на тютюневите складове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads