Реклама / Ads
10| 7437 |23.12.2015 АКТУАЛНО

Ив. Хиновски за Фрог: С либерализация на пазара на еленергия се удря връзкарството

.
Иван Хиновски
Либерализацията на енергийния пазар означава две основни промени в статуквото: предлагане на електроенергия на свободно определени от повече производители цени и конкуренция на борсата, където ще се осъществяват сделките, както и минимизиране на намесата на регулатора, която ще се ограничи само до мрежовите услуги. Това каза специално за Фрог педседателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.
 
Предимствата се изразяват основно в постигане на обективни цени, отразяващи реалните разходи за производството, както и елиминиране на политическо влияние и „връзкарство” при  изкупуване на енергия от различните производители, допълни той.   

Експертът  отговори и на въпрос дали  изборът на електроенергия ще стане като избора на луканки? "Но това и сега е възможно за промишлеността. А за битовите потребители времето за това не е далеч. Моята прогноза е, че през 2017 година пазара и за бита ще бъде напълно либерализиран. Казвам „напълно” защото бита и сега може да купува от пазара през търговци, но все още предпочита по-сигурния регулиран пазар, на който се чувства защитен, който мит , обаче, ще бъде развенчан още през 2016 г."

Препъни камък ли е Русия за либерализацията на енергийния пазар у нас? По този въпрос Иван Хиновски бе категоричен: "В областта на електроенергийния пазар - по никакъв начин, но в областта на природния газ факта, че имаме само един доставчик на природен газ, просто обезсмисля понятието „либерализация”."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

По-долу ви предлагаме отговори на въпроси за либерализацията на  енергийния пазар, на които пред Фрог нюз вече са отговаряли експерти и специалисти по темата:



Какво означава либерализация на електроенергийния пазар?

За разлика от регулирания пазар на електроенергия, на който крайните клиенти могат да закупуват енергия само от един лицензиран доставчик по регулирани цени, либерализацията на електроенергийния пазар дава възможност на клиентите за избор на един или няколко от много доставчици на електроенергия и за свободно договаряне на цената и условията на доставка.

Какво означава „доставчик на електроенергия“?

Лицензирано дружество, което снабдява крайни клиенти с електрическа енергия по регулирани или свободно договорени цени.


Защо пазарът трябва да се либерализира?

Въвеждането на конкуренция цели подобряване на ефективността, обслужването на клиентите както и развитието на справедливи пазарни цени.

Кои са предимствата за клиентите, ако закупуват електроенергия на либерализирания пазар?

Както на всеки друг конкурентен пазар, така и на свободния пазар за електроенергия клиентът има възможност на избере доставчик, чието портфолио от продукти и услуги най-добре отговаря на неговите потребности и изисквания. Свободният пазар дава възможност за водене на преговори и постигане на ефективни решения. Реалното търсене и предлагане, а не административни механизми, определят пазарните условия и обуславят развитието на гъвкави предприемачески подходи.


Как да избера доставчик на електроенергия на либерализирания пазар?

Всички лицензирани търговци на електрическа енергия са регистрирани пред "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и на неговата интернет страница https://tso.bg е публикуван техен списък. Всеки клиент, който желае да смени своя доставчик на електрическа енергия, може да посети страницата на ЕСО ЕАД и да избере няколко или един търговец, от когото да поиска оферта за доставка на електрическа енергия. Изборът на конкретен търговец е логично да бъде извършен след съпоставка на различни оферти, с оглед на потребностите на клиента. Встъпването в търговски отношения с избрания търговец е съгласно Правилата за търговия с електрическа енергия.


ДКЕВР ли ще определя цените на електроенергията на свободния пазар?

На свободния пазар цените на електрическата енергия се определят на пазарен принцип и се договарят между клиента и неговия доставчик. ДКЕВР регулира само цените на мрежовите услуги.


Излизането на либерализирания пазар означава ли, че ще купуваме електроенергия на по-високи цени?

Цената на електрическата енергия на свободния пазар ще се определя на пазарен принцип, в зависимост от търсенето и предлагането. Съобразно пазарната конюнктура е възможно цената да варира – да намалява, или да се повишава.

Можем ли да си изберем доставчик на електроенергия от чужбина?

Съгласно Закона за енергетиката клиентите могат да сключват сделки с местни лица в държава-членка на Европейския съюз, когато на търговците от тази страна е признато правото за свободна търговия с електрическа енергия съгласно законодателството на другата държава и при условията на взаимност то предвижда възможност за свободна търговия с електрическа енергия за свои клиенти.


Избирайки си доставчик на електроенергия, трябва ли да заплащам за мрежови услуги?

Независимо от избора на доставчик, клиентите продължават да са присъединени към електроразпределителната мрежа.  Цените на мрежовите услуги са одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и следва да бъдат заплащани в срок и когато клиентът си доставя енергията на свободен пазар.


Колко често ще се променят цените на електроенергията на свободния пазар?

На свободния пазар цените на енергията зависят от търсенето и предлагането, както в България, така и на международните пазари. Възможно е промяна да настъпи дори в рамките на един ден.


От къде доставчиците за свободния пазар ще купуват електроенергия?

Търговците могат да купуват електрическа енергия от производители и други търговци на свободния пазар в България, а също и от внос. Клиентите могат да бъдат снабдявани и директно от производител.

На свободния пазар необходимото количество енергия предварително ли се заявява?

Всички условия на доставка на енергията, включително и заявяваното на енергия, са предмет на договаряне с доставчика.


Колко често мога да си сменям доставчика на електроенергия?

Всеки клиент сам преценява потребностите си от смяна на доставчика на електрическа енергия. Няма нормативни ограничения за това.



 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7465 |22.12.2015 Д-р Л. Симеонов за Фрог: Пиратките увреждат пръстите, операциите са няколко . 14| 6426 |21.12.2015 Анастас Стефанов за Фрог: Реколтата на 2015-та е „цинизъм“ и „безвремие“! . 0| 7778 |26.11.2015 Д-р Рангелов пред Фрог: Хемодиализа се налага и при пневмония . 3| 6747 |25.11.2015 Д-р Д. Петров за Фрог: Болници ще се рекетират със здравната карта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads