Реклама / Ads
22| 9937 |30.09.2020 АКТУАЛНО

Христо Иванов: Чухме опитите на управляващите да замажат доклада в безмислени приказки /видео/

.
Христо Иванов
Вече чухме опитите на управляващите да представят доклада като позитивен за тях и да го замажат и опаковат в безмислени приказки. Това каза лидерът на ”Да, България” Христо Иванов във виедо по повод доклада на ЕК за върховенството на закона.
 

Докладът прави верни констатации на проблемите в България.  Прави крачка напред в чисто юридически анализ на онези институционални предпоставки, които позволяват в България да съществува не просто корупция, а системна корупция като управленски модел. И от тази гледна точка докладът представлява стъпка напред в осъзнаване на институционално ниво на проблема в България.  


Докладът още в началото подчертава липсата на борба с корупцията. И ключовият проблем, който поставят протестите и демократичната общност е, че главният прокурор е безотчетен. И тук не става въпрос за липсата на възможност да му се търси наказателна отговорност т. е да бъде разследван, когато извърши престъпление. Тук става дума за това, че главният прокурор не се отчита за това как прилага националната наказателна политика. Това е и структурният проблем по отношение на прокуратурата, за който трябва да се търси решение. 


Другата важна констатация в доклада е по отношение на ВСС. За първи път се констатира, че в настоящият си състав ВСС е непригоден да защитава независимостта на съда в България. Че ВСС е структуриран по начин, който е елемент от възможността на главния прокурор да упражнява пълен контрол върху всички прокурори надолу по йерархията и да не дава отчет за дейността си на никого. 


Важни са констатациите по отношение на свободата на медиите. Те са фундаментално нов елемент от опита на ЕС да гарантира базовите възможности за свобода и демокрация в страните-членки.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8782 |10.09.2020 Христо Иванов: Подготвя се поредната кражба на изборите в България . 28| 13265 |14.08.2020 Проф. Иво Христов: Статуквото се бетонира, предложенията на Борисов не са в дневния ред на протеста . 54| 20943 |10.08.2020 Христо Иванов: Премиерът анонсира края на своето управление под влиянието на Пеевски . 38| 10136 |23.07.2020 Христо Иванов: Не искам да ставам главен прокурор, разместиха столовете на палубата на ”Титаник”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads