Реклама / Ads
44| 6981 |19.01.2021 АКТУАЛНО

Христо Казанджиев: ”Турски поток” през България е в нарушение на европейските правила

.
Христо Казанджиев
Излизат нови и нови скандални факти около руския „Турски поток“ – сега става ясно, че 3 млрд. лв. за строителството не са единствената цена, която ще платят българите за този руски проект. Европейският регулатор поглежда към България и има проблем.
 

В началото на миналата годината в съответствие с европейските правила КЕВР изпраща за съгласуване метеорологията за определяне на тарифите за пренос на природен газ през и в България на Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори. Първоначалният отговор-доклад по въпроса е крайно негативен, независимо от това КЕВР през месец август одобрява тарифната структура на Булгартрансгаз, която е в нарушение на европейските правила.


Това каза енергийният експерт и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика" в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и ТV1.


„На 16 декември Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACEP) публикува своя окончателен доклад, от който се вижда, че всъщност в България тарифата води до кръстосано субсидиране. Българските потребители на природен газ субсидират преноса на Газпром през България. Освен това тарифите за Газпром са по-ниски от тези, които би следвало да плаща, за преноса през България“, казва енергийният експерт.


По думите му това е може би една от причините за мълчанието на българските власти за въвеждането на „Турски поток“ в експлоатация с доставки за Сърбия по простата причина, че недвусмислено, а съвсем ясно Агенцията на енергийните регулатори е в нарушение на европейските правила.

„България запазва едно гръмовно мълчание, дали ще има отговор, е много трудно да се предполага. Би следвало да има някаква реакция, но нещата вече са на такъв етап, че очевидно, в един определен момент ще се премине към санкции от страна на ЕС“, уточнява Казанджиев.


Той споделя, че ЕС защитава в момента това, че българите по кръстосания начин осигуряват много по-ниски тарифи за руснаците. Това в известна степен води до нарушения в конкуренцията на пазара на природен газ, в рамките на ЕС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8512 |14.01.2021 Христо Иванов пита МВнР за назначаването на Сечкова за почетен консул . 6| 6752 |10.01.2021 Христо Иванов за свлачището край Рилския манастир: Една ”картичка” за 6 млн. лева се срути . 79| 11192 |27.12.2020 Христо Иванов: Огромна лъжа на Борисов! Колко азерски газ ще потече към България? . 0| 5589 |20.11.2020 Милка Христова: Време е най-накрая да оценим важността на общинското здравеопазване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads