Реклама / Ads
5| 5764 |17.02.2011 АКТУАЛНО

ЕК ни хвали за митниците, мъмри ни за СРС-тата

.
Скандалите с подслушванията, които тресат държавата от доста време, не се оказаха решаващи по отношение на оценката на Европейската комисия за непредъка на България.
 

В междинния доклад на експертите от ЕК митниците, данъчните и финансово министерство получават "отличен" , като препоръките са изключително по посока на по-доброто взаимодействието на митническите служби с полицейските органи и прокуратурата.

ЕК обаче ни мъмри за подслушванията, става ясно от доклада, с който разполага в."Труд".

В него с положителен знак е отбелязана  реформата в митниците, одобрения получават съвместният инспекторат на НАП и Министерството на финансите.

Експертният доклад обаче не подминава скандала с подслушването у нас. Българските власти трябва да гарантират използването на специалните разузнавателни средства за законни цели, сочат европейските експерти. Доволни са, че вече има осъдителни присъди по високите етажи на властта.

В доклада са визирани присъдите за Александър Томов и Мария Мургина. В момента ЕК следи около 80 дела и проверки. Експертите са разтревожени от възможността, предвидена от проектозакона "Попова" за конфискация на имуществото по анонимни сигнали.

От ЕК продължават да следят скандала с "бедните роднини в Приморско". По случая са висящи четири дела, но прокуратурата не е започнала наказателни преследвания на магистрати, замесени в скандала.

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка на този етап не е готов и вероятно няма да бъде представен през следващата седмица.

Предстоящият доклад е междинен и засяга областите на правосъдието и вътрешните работи.

Документът не дава политически оценки, а прави преглед на актуалното състояние на двата сектора. Очакванията са докладът да бъде изготвен и представен до края на месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5843 |16.02.2011 Ал. Чирков: Още при Т. Живков исках спешни центрове . 5| 5408 |15.02.2011 Брюксел нищи подслушванията у нас . 139| 7679 |14.02.2011 ВАС оправда Доган за хонорара от „Цанков камък” . 27| 12554 |13.02.2011 С. Колтуклиева: В държавата има много подсъдими, но само един подсъдим си има държава...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads