Реклама / Ads
16| 5492 |06.02.2011 АКТУАЛНО

В Йерусалим Цецка Цачева разговаря с Шимон Перес

.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря в Йерасулим с президента на Държавата Израел Шимон Перес. Срещата се осъществи по време на Втората политическа конференция „Демокрация, мир, диалог”, организирана от „Приятели на Израел в Европейския парламент”, съобщиха от Народното събрание.
 

Над 500 държавници, председатели на парламенти, политически лидери, членове на Европейския парламент и наблюдатели се събраха в Йерасулим, за да обсъдят актуалната обстановка в Близкия изток и перспективите за партньорство между Европейския съюз и Израел.

Конференцията беше открита с встъпително слово на президента на Държавата Израел Шимон Перес. В изказването си пред участниците той определи случващите се събития в момента в Близкия изток като преломни и исторически. В речта си пред форума президентът Перес изтъкна, че е изключително важно да се помогне на държавите от региона да победят бедността и технологичната изостаналост. Това според него е ключовата предпоставка за мир, демокрация и благоденствие в региона. Израел работи за тази кауза, защото е силно заинтересован от стабилни, демократични и развити съседни държави, посочи Шимон Перес.

Президентът на Държавата Израел поздрави лично участващите във форума български парламентаристи и членове на България в Европейския парламент. Той разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която е почетен гост на форума. Цецка Цачева го запозна с актуалната политическа обстановка в България, с приоритетите на българското правителство и го информира за предстоящите президентски и местни избори. Тя изтъкна, че водещ приоритет на страната ни е присъединяването към Шенгенското пространство, за да бъде България надеждна външна граница на ЕС. Пред израелския президент Цецка Цачева представи благоприятната бизнес среда в България, която по думите й предлага много добри условия за чужди инвестиции.

Специално място в разговора между двамата бе отделено на темата за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. „България е в сърцето ми. Тя е най-обичаната страна в Израел, вечно ще бъдем благодарни и признателни за стореното от вашия народ”, заяви президентът на Израел. Според Шимон Перес България има голям потенциал за развитие и двата приятелски народа могат да осъществяват още по-тясно и ползотворно сътрудничество.
На 7 февруари 2011 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева е поканена да направи основното изказване на специална сесия на Кнесета на Държавата Израел в рамките на провеждащия се в Йерусалим форум.

Председателят на парламента и български депутати днес се срещнаха с изявени представители на българската еврейска общност в Израел. Заедно с видния израелски историк Михаел Бар-Зоар Цецка Цачева откри Кръгла маса, посветена на паметта за Холокоста и спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Участие в дискусията взеха представители на академичните среди в Израел, журналисти и млади политически лидери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7171 |06.02.2011 На поход за Троянския манастир . 47| 8453 |04.02.2011 Преврат в РЗС - Янев си тръгна . 1| 5527 |04.02.2011 Зам.-министър не е в списъка на Черния . 31| 11281 |03.02.2011 Оклубяване на елита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads