Реклама / Ads
1| 13488 |30.07.2013 АКТУАЛНО

Ифтар – благотворителна вечеря в джамията "Баня Баши" в София

.
Национално движение „България си ти!“ и Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България организираха ифтар (благотворителна вечеря) за над 300 души в понеделник вечер. Той се проведе в столичната джамия „Баня Баши“, а поводът е свещеният месец на мюсюлманите Рамазан.
 

Повечето от вярващите бяха бежанци от Алжир, Сирия, Сомалия, Мароко, а другата част - местни мюсюлмани и студенти, които присъстваха за благодат.  

Представителите на Сдружението, които изповядват християнската вяра, вечеряха заедно с присъстващите мюсюлмани.

„НД „България си ти!“ най-сърдечно Ви поздравява по повод свещения ислямски месец Рамазан. Българският народ е толерантен, миролюбив и с отворено сърце за всеки, който идва при нас с добри помисли и с вяра в доброто бъдеще. Нека добрината и светлината огреят нашите души!“, приветства присъстващите главният координатор на организацията Найден Найденов. На всички вярващи бе раздадено и лично поздравление за празника с най-добри пожелания.  

Районният мюфтия на София Мустафа Избищали разказа, че тази вечер е 21-та поредна от свещения месец Рамазан, през който молещите се постят от изгрев до залез слънце и не консумират нито храна, нито вода. Той благодари на НД „България си ти!“ и заяви, че това е диалогът и начинът за съвместно съществуване и разбирателство.

„Тези, които участват в ифтара се молят за благото на хората, които даряват. Това създава спойка в обществото – не се образуват пропасти между богати и бедни“, коментира зам.-главния мюфтия Ведат Ахмед. По думите му има голяма полза от това, че Главното мюфтийство и „България си ти!“ си партнират, като се надява да продължи и в бъдеще.

„Социалните дейности не трябва да се свързват с определена религия. Тя  трябва да е стимул за подпомагане на хората, а не да ги разграничаваме според вярванията им. Пожелавам на целия български народ Всевишния да даде берекет, щастие и благополучие“, заключи той.

НД „България си ти!“ поздрави мюсюлманите за Рамазана. "Днес живеем в един сложен и противоречив свят. Вярваме, че Господ е един и няма място за конфронтация между различните религии в България. Независимо от политически и верски различия има нещо, което ни обединява и това е вярата ни в доброто, в Бога, в човешкия живот, в мира, който е път към общото благополучието."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5907 |29.07.2013 31-45-годишните най-ударени от кризата . 1| 7316 |28.07.2013 Симитли: Телата на търсените миньори са се разложили, търсят се кости . 0| 5735 |28.07.2013 Преполовиха спасителната галерия в Ораново . 0| 5592 |28.07.2013 Горещниците вдигат жегите над 40 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads