Реклама / Ads
72| 10338 |21.10.2015 АКТУАЛНО

Илиян Василев: Русия иска нова Ялта

.
Илиян Василев
Обявяването ми за персона нон грата в Русия се дължи на факта, че по-голямата част от хората, с които работех са или в опозиция или в чужбина. Това каза бившият ни посланик в Русия Илиян Василев в предаването "Още от деня" по БНТ.
 
Относно изненадващата визита на Башар Асад в Русия, Василев заяви: "Русия е все по-нервна, че операцията в Сирия няма да приключи скоро. Тя излага руските войски на непремерен риск, освен това хвърля голям финансов ресурс за нея. Иран ясно показа, че няма да плати голяма част от сметката. Колкото повече стават войските на Русия в Сирия и рискът става по-голям. Конфликтът вече е геополитически".
"Целта на руската страна е да постигне едно ново Ялтенско споразумение, с което Западът да я признае като световна сила и да не се меси в политиката й. Никой не иска да предизвика трета световна война и иска максимално бързо да стигнат до споразумение. Башар Асад е разменна монета в момента", смята бившият ни руски дипломат.

Дипломатът ни анализира и думите на външния министър на Русия Сергей Лавров. "Той е обигран дипломат. Критиката му срещу премиера на България са му спуснати отгоре. Той се изказа, защото има определени бизнес интереси, които са застрашени. По-точно те се интерпретират в Москва като застрашени. Русия е много прагматична, тя е като корпорация. Причината да се излее гневът й е, че "Южен поток" не се осъществи. В дипломацията се поставя един исторически контекст, за да се даде конкретния повод. Има риск Русия да загуби пазара си на газ", убеден е Илиян Василев.

По думите му проблемът идва от антритръстовото разследване срещу "Газпром" от страна на ЕС, основно заради договорите с България. Другият повод са сериозните проверки на Митниците върху пазара за горивата у нас. Според посланика големият ни проблем е, че ние не отстояваме собствените си интереси. "Моята работа като посланик беше именно това. Трябва да се говорят нещата в прав текст. Въпросът е за равноправни отношения с Русия".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7473 |25.09.2015 В. Василев: Тежко ни, ако не стане следното... . 32| 11089 |30.08.2015 Русия ни заплаши за ремонта на изтребителите МиГ-29 в Полша . 34| 12497 |01.08.2015 Експосланик Ил. Василев: Москва поръча дестабилизация на властта в София . 0| 5712 |15.07.2015 Москов: Обвързването на Русия със съдебната реформа е опасно геополитическо заиграване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads