Реклама / Ads
1| 14777 |19.06.2019 АКТУАЛНО

Има съмнения за манипулиране на документи в ДНСК, докато прокуратурата я проверява

.
Манипулират се документи в ДНСК, докато прокуратурата я проверява. За това сигнализираха пред Фрог Нюз притеснени служители на институцията. От тях научихме, че от две седмици държавното обвинение извършва щателна проверка на документацията във връзка със сигнал на медията ни за скандален доклад, в който се описват фрапиращи нарушения.
 

Източниците ни обясниха подробно какво точно се случва с документите* в момента.

 

„Документите са само в един екземпляр, на хартиен носител. Не са заведени по надлежния ред, защото не всички служители имат достъп до системата. Това го пише и в доклада – там е посочено, че деловодната система е ненадеждна. Това е напълно вярно. Цялата документация, свързана с разрешителни стои в кабинета на началника  Иван Несторов. Вижда ме как, от както прокуратурата е вътре, едни колички с документи се разнасят по етажите. От кабинета на шефа слизат по другите стаи неясно какви хартии. Напълно възможно е да бъда подменяни страници, становища, оценки и т.н. Никой не може да провери достоверността на документите, защото няма архив и нормално функциониращо деловодство.“






Кой обаче дава нареждане това да се случи може да установи само прокуратурата.

 

Скандалният доклад за дейността на ДНСК, който е внесен в МРРБ в края на 2018 г, касае цялата дейност на Дирекцията. Той е съставен и разписан от тогавашния главен секретар Гергана Благиева. Любопитното е, че тя е предоставила на вниманието на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова този документ, едва след като е напуснала ДНСК. Не е изключено, ако го е направила по-рано, да има натиск и опит за репресии срещу нея.

 

Служителите на ДНСК сигнализираха Фрог нюз, че близо 40 души са получили предизвестия за освобождаване от длъжност. Много чиновници на ведомството преди това също са си тръгнали, като основната причина е влошена работна атмосфера и тотална липса на професионализъм.






Екип на Фрог Нюз бе разпитан преди няколко дни в ГДНП във връзка със сигнала, който медията подаде до прокуратурата за притеснителните констатации в доклада. В него се казва, че редица одитини инспекции и констатции за нарушения са приемани само "за сведение" от началника на ДНСК. В момента се оказва,че и министър Аврамова,  която го е получила, също само се е осведомила. Може да видите какво пише в него ТУК и ТУК.

 

Разхождат ли се куфарчета с пари в  ДНСК, как се издават разрешителни и притискат ли се строителни предприемачи? За всичко това четете във поредица разкрития, които Фрог ще направи.

 

* Какво пише в скандалния доклад и то само в частта за деловодството в ДНСК:

Деловодната система е определена като „ненадеждна“. Тя е внедрена през 2010 г. „не отговаря на основните изискванията“  за информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, приети с постановление на министерски съвет от 2017г. Липсва възможност, както за проследяване на документите, така и на действията на служителите. Няма контрол на входящите и изходящи документи.

 

Невъзможно е да се прави справка за движение на дадена преписка. Изобщо не се сканират документи, „което създава предпоставки за тяхната подмяна във всеки един момент“.

 

 Освен, че всичко се случва с огромно закъснение впечатляваща е констатацията, че над 50% от служителите нямат изобщо създадени профили за работа с деловодната система, заради това всичко е на хартия. „Практика е вътрешните доклади и заповеди да не се сканират и да не се завеждат; лесно се манипулират в случай на проверка се изготвят документи със задна дата“.

 

 В ДНСК напълно липсва архив на хартиените документи, като това се отнася както за централното управление, така и за регионалните структури. Документите на хартиен носител не са организирани и проследявани, намират се на различни места, а това създава риск за запазването им. Въпреки, че е направен доклад още през юни 2018 г. и почти всичко е подготвено за да бъде създадено архивохранилище, подписването на договора е спряно. В доклада на главния секретар на ДСНК, няма посочена причина или мотиви за това.

 

Освен че липсва физически архив в ДНСК няма и електронен такъв. Но това пък е защото липсва електронен документооборот, както стана ясно по-горе.

 

Ето и частта от докалада
.

Екип на Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9838 |31.10.2018 СГС поиска оригиналите на документи, с които две фирми искат 12 милиона от КТБ . 15| 8832 |26.09.2018 Шефът на КПКОНПИ проверил Пеевски само по документи, запорира имота на Трайчо Трайков . 8| 15541 |05.02.2018 Митничари пред Фрог: Шефът ни Георги Костов отказа да разписва документи, виждаме го от дъжд на вятър . 3| 7910 |26.10.2017 Тръмп разсекретява документи за убийството на Кенеди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads