Реклама / Ads
16| 11319 |27.08.2013 АКТУАЛНО

Има ли загадка в смъртта на проф. Евгений Николов?

.
проф. Евгений Николов
Форумите бяха залети с догадки, че инцидентът може да е причинен умишлено, за да се попречи на професора да завърши експертизата за нерегламентираното подслушване.
 

“Татко, не съм дошла да се сбогувам с теб. Дошла съм да кажа, че те обичам”... Тези думи прошепва пред ковчега на баща си по-голямата дъщеря на проф. Евгений Николов, разказаха вчера близки на учения, издъхнал на 17 юли - 6 дни след нелепа катастрофа между 4 коли и ТИР в Кресненското дефиле, която стана на 11 юли, разказва 24 часа.
 

40 дни след смъртта му стана известно, че той е специалистът от БАН, на когото е поверена експертизата по делото за нерегламентираното подслушване на мобилната техника в служба СДОТО в МВР.
 

По делото обвиняеми са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, тримата ексшефове на спецслужбата, както и началникът на 4-и отдел Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертката. Внезапната смърт на проф. Николов поставя под въпрос бързото приключване на разследването срещу Цветанов и бившите му подчинени, коментираха магистрати. Колеги на проф. Николов обясниха, че трудно ще се намери у нас толкова подготвен и безпристрастен експерт в областта на компютърната вирусология.
 

Във фаталния 11 юли, около 15,30 ч, проф. Николов, съпругата му и сватовете от САЩ се връщат от Гърция. На 200 метра преди първия тунел в Кресненското дефиле в минивана му “Мерцедес” се забива ТИР.

Според първоначалната версия катастрофата е по вина на 43-годишен шофьор на автомобил “Форд Ескорт”. На завой Георги Аджов частично навлиза в насрещната лента и се удря в предната лява част на идващия тир “Скания”, управляван от Стоян Павлов. Товарният автомобил навлиза в насрещната лента и се блъска челно в минивана “Мерцедес ГЛ 450”, шофиран от проф. Николов. Тирът помита и следващата кола - “Фолксваген Пасат”, която пък отскача назад и блъска движещия се зад него товарен автомобил “Рено Канго”.
 

“Все още няма обвинени за катастрофата”, каза вчера прокурорът от Окръжната прокуратура в Благоевград Георги Мадолев, където се води разследване за пътния инцидент. При него загинаха двама души, а други седем, сред които две деца, пострадаха. В момента се извършват съдебномедицинска и автотранспортна експертиза, която да каже кой е виновен, добави прокурорът.

“При такава тежка верижна катастрофа е абсолютно нелогично да се мисли, че някой може да помете съзнателно колона от толкова коли с възрастни и деца, за да блъсне между тях мерцедеса, шофиран от проф. Николов”, коментираха пътни полицаи. 

Форумите обаче бяха залети с догадки, че инцидентът може да е причинен умишлено, за да се попречи на професора да завърши експертизата за нерегламентираното подслушване. Той е специалистът, който категорично смята, че със сивия “Крайслер Вояджър” на СДОТО може да се подслушва. Софийската градска прокуратура е  възложила нова експертиза в две части, се разбра преди ден. Едната ще се прави у нас от заместник на проф. Николов, чиято месторабота се пази в тайна, за да не му се въздейства. Втората част ще бъде извършена в Англия. Тя ще бъде поверена на специалисти от фирмата производител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6159 |19.06.2013 В Страсбург ни осъдиха заради смъртта на деца . 53| 7609 |13.03.2012 Проф. Вучков осъден за хомофобски изявления . 59| 11074 |02.11.2011 Проф.Юлиан Вучков: Станишев се разболя от самообожание . 11| 8602 |14.06.2011 Почина проф. Петър Константинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads