Реклама / Ads
1| 6983 |04.09.2008 АКТУАЛНО

Иманяри дупчат новооткрит тракийски могилен некропол

.
Тракийски могилен некропол от 6 могили и куполна гробница откриха край Ветрен. Иманяри вече са започнали дори да отварят гробницата на владетеля.
 

 

Тракийски могилен некропол от V-IV век пр. Хр. е сред най-ценните находки, открити при проучванията на Минералните бани край бургаското село Ветрен. Некрополът се състои от 6 могили, като в най-голямата куполна зидана гробница се предполага, че е бил положен местния тракийски владетел. Намира се в най-североизточната част на т.нар. “Парк на здравето” и на 200 метра от тракийското светилище в местността Манастир тепе. Археолозите наричат мястото Градът на тракийските мъртви полета. С древен ритуал за плодородие с червено вино най-голямата тракийска могила вече е открита официално.

Директорът на Регионалния бургаски музей и ръководител на разкопките Цоня Дражева обясни, че всички могили са надупчени от иманяри, които дори са започнали да отварят гробницата на владетеля. В момента сондажът е запълнен и се охранява денонощно. Предстои комисия от Националния институт за паметниците на културата да оцени обекта, за да бъде опазен и цялостно проучен.

Разкопките на Минералните бани се провеждат за първи път. Екип от 45 археолози, ученици и студенти от началото на юли проучва площ от около два хектара, върху която е бил разположен древният град Аква калиде терма, известен от средата на първото хилядолетие преди Христа. По-късно, в края на V век, градът е благоустроен, вече под името Термополис и като такъв съществува до началото на XIII век, когато е опожарен от император Хенри Фландърски. До момента са разкрити добре запазени останки от античните бани, представляващи голям комплекс от четири басейна и много други помещения за различни лечебни дейности, отдих, развлечения. Дължината на баните е 86 м, а ширината – 54 м. Достигната е най-голяма дълбочина на близо 6 метра до дъното на римския басейн. На 200 метра от баните археолозите са попаднали и на голяма средновековна сграда, служила за хан в периода V- XIII век, която също е пострадала при пожара от 1206 г. В близост до нея е започнало проучването на средновековна църква от XI-XIV век, под основите на която се намира антична сграда от III век – вероятно елинистичен храм. Разкритите археологически находки от древния град и античните минерални бани – монети, стъклени, керамични и метални предмети, оръжия, надписи, предстои да бъдат реставрирани и показани на специална изложба. (Бургасинфо)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5223 |03.09.2008 Великият Маркес смята, че няма по- добра работа от журналистиката . 2| 18833 |03.09.2008 Направиха списък на най-малко крадените коли . 0| 9693 |03.09.2008 Светът все още е луд по „Лара Крофт” и „Супер Марио” . 4| 5307 |03.09.2008 Владимир Путин е най- влиятелната личност на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads