Реклама / Ads
3| 4742 |05.12.2017 АКТУАЛНО

Институциите започват проверки във всички болници за източване на НЗОК

.
Съвместни проверки на здравното министерство, МВР и прокуратурата започват във всички държавни и общински болници в страната за източване на Здравната каса.
 

Проверките ще засегнат болниците, извънболничната помощ и лекарствата, финансирани с публични средства, уточниха на съвместна пресконференция здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи Оффнюз.

 

Те обещаха проверките да се извършат на всички нива и да няма "чадър" над никого.  От болниците вече събрани договорите, които имат с други лечебни заведения - за наем или друга съвместна дейност, като ще се търсят "болници в болниците".

 

По закон болниците имат право да сключват договори с други лечебни заведения, но само ако дейността на двете не се припокриват. В действителност обаче съществува практиката общински или държавни болници да сключват договори с частни лечебни заведения, като в много случаи се препращат за лечение пациентите по по-скъпите клинични пътеки.

 

Проверките на договорите вече са започнали, като при най-малките индикации за наличие на "болница в болницата", договорът ще се предава на прокуратурата.  Цацаров даде примери за открити такива договори с болницата във Враца.  През октомври 2010 г. лечебното заведение е сключило договор с частната русенска болница "Медика Кор" за срок от 5 години, като договорът е преподписан през 2016 г. за още 3 години.

 

През това време болницата във Враца е превела на частната над 14,8 млн. лева, а е получила ремонт и техника, която според получен сигнал е остаряла, както и пари за електричество. Така частната болница е получила чисто над 12 млн. лева, без да извърши никаква медицинска дейност.

 

В същото време болницата във Враца е сключила и договор с частната "Вива Медика" през 2009 г., като договорът е за наем срещу ремонт. Договорът е до 2023 г., като включва и това частната болница да използва болничната аптека на държавната, за което плаща по 50 лева на година.

 

Във врачанската болница са открити и други нарушения. След напускането на лекар отделението по съдова хирургия вече не е отговаряло на изискванията, за да съществува самостоятелно, затова е сключен договор с лекар, който има частна практика в Шумен. Този лекар никога не е стъпвал в болницата във Враца и не е оперирал пациенти, но е получил заплата от общо 33 000 лева.

 

Освен това в болницата е купен компютърен томограф за 782 970 лева без ДДС, чиято пазарна цена всъщност е 403 879 лева.  В същото време болницата във Враца беше едно от лечебните заведения, на които се наложи да бъдат отпуснати допълнително средства заради милиони просрочени задължения.  В рамките на разследването в болницата във Враца ще бъдат повдигнати обвинения на настоящия директор и на неговия предшественик.

 

Цацаров уточни, че проверките в болниците ще се извършват от регионалните здравни инспекции и регионалните здравни каси, но не от същата област като тази на съответното лечебно заведение, а от съседна за по-голяма обективност.  Главният прокурор посочи, че е добре да се помисли дали трябва да остане в сила възможността държавните и общинските болници да сключват договори с други лечебни заведения, дори да извършват различни дейности, както е предвидено в закона.

 

Това са първите толкова мащабни проверки, които се извършват в болниците, коментира здравният министър Кирил Ананиев.  Вътрешният министър Валентин Радев пък помоли през медиите помощ от ДАНС за започналите проверки, както и от лекари и медицински сестри в страната, тъй като в МВР се затруднявали с терминологията.

 

Паралелно със започналите проверки е започнал и анализ на финансовото състояние на болниците в страната, за да се вземат мерки за тяхното преструктуриране и оздравяване.  Сотир Цацаров коментира и акцията, при която бяха арестувани 7 души, изнасяли незаконно лекарства за онкоболни. Той уточни, че за момента няма да се изнася информация по случая, но действията продължават. Очаква се нова информация да бъде обявена в петък или следващия понеделник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8596 |17.10.2017 Харалан Александров: Ниското доверие в институциите прави българите податливи на измами . 12| 7868 |13.09.2017 Президентът Радев: Всички ние платихме цената за КТБ . 4| 7593 |16.08.2017 Проф. Галунов, политолог: България е на последното 28-о място по всички показатели в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads