Реклама / Ads
6| 6106 |28.10.2008 АКТУАЛНО

International Herald Tribune: Има опасност България да стане поучителният разказ за ЕС

.
Българското и румънското членство в ЕС били пример за това защо европейските представители предпочитат да бъдат предпазливи и да гледат с по-голяма строгост към потенциални нови кандидатури за членство.
 

 

Когато България се присъедини към Европейския съюз миналата година се смяташе, че това ще постави началото на амбициозен тласък за модернизирането на тази страна от бившия съветски блок, така че накрая тя да бъде вкарана в общото европейско политическо русло, отбелязва в електронното си издание вестник "Интернешънъл хералд трибюн". Публикацията носи заглавие "Има опасност България да се превърне в поучителен разказ за ЕС".

Сега, 22 месеца по-късно, на българското правителство му остават едва няколко седмици, за да предотврати загубата на милиони евро европейски субсидии и да получи безпрецедентни санкции от Брюксел, продължава нататък авторът на статията Стивън Касъл. Той напомня, че бавният напредък на България в борбата със злоупотребите и липсата на присъди в случаи с корупция на високо ниво припомняли колко трудни са за интегриране бившите комунистически страни.

На срещата на върха ЕС-Украйна миналия месец ЕС обещал по-тесни връзки, но избегнал всякакъв ангажимент към Киев за ясен път към членство в съюза, припомня изданието, посочвайки като пример българското и румънското членство, които били пример за това защо европейските представители предпочитат да бъдат предпазливи.

Една от неартикулираните на глас причини за приемането на България и Румъния през 2007 година било те да бъдат задържани извън растящата сфера на влияние на Москва. Стивън Касъл продължава, че това е станало на определена цена, по-точно около 11 млрд. евро субсидии за периода между 2007 и 2013 година. Сега европейските представители изпитвали боязън, че повечето от тези средства може би са били източени от престъпници.

"Интернешънъл хералд трибюн" добавя, че присъединяването на България и Румъния преди двете страни да са се реформирали в достатъчна степен вече било накарало ЕК да гледа с по-голяма строгост към потенциални нови кандидатури за членство, включително и тази на Хърватия.

Frognews.bg напомня, че авторът на статията Стивън Касъл e журналистът, който заедно с колежката си Дорийн Карвахал, направи обширен репортаж от София, Брюксел и Париж, посветен на България. В него двамата обявиха, че широкоразпространената в България корупция притеснява ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6855 |20.10.2008 България и българите през погледа на чуждите медии . 6| 9136 |30.09.2008 Подарък за столичани в златна възраст от в. „Трета възраст” и ХИЛД България . 3| 5693 |27.09.2008 В Молдова преподават български език и гледат към България . 11| 8921 |13.09.2008 Емигрант БГ стартира конкурс „Чудесата на моята България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads