Реклама / Ads
52| 7556 |22.10.2013 АКТУАЛНО

Йовчев: Повечето бежанци са бедни и ще останат в България

.
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи Източник: Булфото
Кризата с бежанците се задълбочава. Искам да се стреснат много хора и да се чуе това – проблемът е сериозен. Не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети и да сме на различни позиции по един толкова важен въпрос.
 

Това заяви пред бТВ вътрешният министър Цветлин Йовчев. Мислите ли, че в една такава тежка криза отговорност има само изпълнителната власт? Да, ние ще си поемем кръста. Но и парламентът трябва да поеме своята отговорност, и президентът, и местните власти.

Той допълни, че никой не е могъл да предвиди, че гражданската война в Сирия ще се развие по този начин и че това ще предизвика засилване на бежанската вълна. „Това е една динамична система и оттам нататък никой не може да прогнозира със сигурност и прецизност какво ще се случи в резултат на този конфликт след 4 или 5 години“, каза Йовчев.

„България не е била готова да посрещне това предизвикателство. Къде да ги водим тези хора? Трябва да им помогнем. За отношенията ни с Турция трябва да бъде подписано споразумение за реадмисия между ЕС и Турция. В момента такова предложение е депозирано, но турската страна поставя свои условия и споразумението не е подписано“, допълни той.

Министърът заяви, че българските граждани, в чиито населени места има разположени бежански лагери, трябва да бъдат спокойни. „Ние не можем да гарантираме или да предвидим поведението на тези чужденци, но трябва да преценим – кои от тях са потенциална заплаха за страната ви и кои търсят спасение от ужасите на войната“, заяви Йовчев.

Той допълни, че хората, които получават статут на бежанци, могат да бъдат разделени на две групи – такива, които имат средства и биха напуснали страната ни веднага след получаването на този статут. И една по-голяма част от хора, които нямат средства и ще останат в страната ни. „От една страна те ще се възползват от социалната система на страната ни, но от друга те трудно ще се интегрират. В края на краищата всички, които получат статут, могат да отидат където си искат“, каза министърът.

Той бе категоричен, че една от мерките за ограничаване на бежанската вълна е изграждането на ограда по границата ни с Турция. „Ще се изгради временно техническо съоръжение в най-тежкия участък на границата ни, където не е достъпно видеонаблюдение. Това няма да спре бежанците, но мисля, че значително ще ограничи техния поток. До 3-4 месеца оградата трябва да бъде факт“, заяви накрая Цветлин Йовчев.

Закриването на центъра за обучение на МВР в Казанлък не трябва да бъде тема референдум, коментира още министъра на вътрешните работи. Академията на МВР използва щат и организация на работа предвидена за много по-голям брой курсанти.

Бюджетът е 13 млн. лв. годишно и МВР не може да си ги позволи, каза министърът. Затова ще се преструктурира академията както по отношение на базите, така и на преподавателите. Нито управлението на Академията, нито финансирането е от компетенциите на общината.

Нямаме много време за добри комуникационни стратегии, трябва да намерим покрив на хората, които са под открито небе. На този етап не се обсъжда настаняването на бежанци в Казанлък, каза Йовчев.

Той призова за национално отговорна политика по отношение на имигрантите. Нито една държава не е успяла да спре бежанска вълна, ние трябва да се подготвим за това, призова Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7104 |19.09.2013 Бриго Аспарухов: ЕС знае, че Турция нарочно насочва бежанците към България . 13| 10182 |13.09.2013 Нощен бунт на сирийски бежанци в София . 1| 7765 |12.09.2013 Сирийски бежанци завъртяха черна борса . 7| 7387 |10.09.2013 Сгафили на Запад араби се промъкват в България като бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads