Реклама / Ads
5| 7121 |08.08.2017 АКТУАЛНО

История от българския преход за политици, синдици, къса памет и провален бизнес

.
Случаят с ”Полимери” Варна, едно от предприятията-еталон от соцвремената на България напоследък стана доста популярен.Дори премиерът Борисов отиде на място и се изказа по темата.
 
Според него, предприятието е разграбено и унищожено, а бившите собственици "имат Майбах". Разбира се, Борисов удобно забрави да спомене, че въпросното предприятие е вече продадено и то не от Баневи, а от синдика Иван Балабанов. А преди това части от него са изтъргувани от същия синдик. Вероятно късата премиерска памет се дължи донякъде и на факта, че същия синдик е баща на лидера на ГЕРБ вэв Варна и настоящ председател на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Значи, има собственик, който е платил поисканата от синдика цена. Сделката не е тайна и бе обявена от медиите. Ето какво пише по този въпрос вестник "Марица" преди 2 месеца: "Пловдивската компания "Хъс" ООД е закупила активите на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Сделката за 14,5 млн. лв. е за терен от 1100 дка, в който влизат сградите, съоръженията и една подстанция. Това съобщи управителят на дружеството Димитър Миленков".

Има и обаче още нещо, което показва голяма грижа на държавата и нейният представител-синдик Балабанов към купувача. Те просто са извадили опасните резервоари от активите и са продали само онова, от което може да се спечели. Защо или по-точно срещу какво?

Нещо повече, прието е Постановление на Министерски съвет за осигуряване на 14 милиона лева за обезопасяване на въпросните опасни резервоари. Интересно, дали премиерът знае, че мобилна установка за обезопасяване на опасни химически отпадъци струва около 1 милион евро и може да се използва и при други подобни случаи. И вместо да разпореди купуването на такава мобилна установка, щедро дарява 14 милиона лева на синдика, за да утилизира. Ами ако  Иван Балабанов напусне, като преди "усвои" парите и не свърши работа? Дали ще има отново премиерски гняв? Или ще се отпуснат още пари?

Късата памет е удобно нещо. Тя ти позволява да не споменаваш неща, които нне искаш да станат обществено достояние. А услужливите медии разбира се не задават неправилни въпроси. Но фактите са нещо, което трудно може да бъде оспорено и ако  има кой да ги покаже на светло, нещата със забравянето могат да се обърнат и срещу получилия амнезия, дори той да е премиер.

А какви са фактите? Евгения Банева разкри специално за Фрогнюз, че България е пропиляла възможността да получи китайска инвестиция на стойност 120 милиона долара. Точно толкова, колкото са чуждестранните инвестиции у нас от началото на 2017 година.  Имало е доведени почти до края преговори, китайска делегация от 60 души, в състава на която е имало и член на Китайската компартия е дошла у нас, за да подпише документите.Годината е 2011, но вместо договор, започване на строителството и появата на нов завод за химически продукти, "Полимери" е обявен в несъстоятелност.

Знаел ли е Борисов, тогава пак премиер за това? Според Банева- категорично да. Нейният съпруг Николай Банев е имал две срещи с Борисов по този въпрос. "Нямам идея защо премиерът сега говори и дества по този начин", призна за Фрогнюз Евгения Банева.

Ако тази инвестиция е била реализирана, сега в Девня щеше да работи нов и модерен завод, в който работа щяха да имат 300 души квалифициран персонал и произвежданата продукция да се  продава не само у нас, но и зад граница. за което е имало и сключен предварителен договор с американска компания.

Вместо това, заводът е обявен през 2012 година в несъстоятелност и с него започва да се разпорежда Иван Балабанов. Случайност? Не, ако си  спомните, че синът му е  лидер на ГЕРБ в морската ни столица.Балабанов започва да продава активи и то на занижени цени-позната и обичана практика в годините на българския преход.

Според Банева най-скъпоструващото съоръжение на "Полимери"-тръбопровод с дължина 66 километра и цена при пуска от 1 милион евро на километър е продадено за 660 000 лева. Друго скъпо съоръжение за пренос на електричество, което се използва от НЕК за доставка до всички предприятия в района на ѝДевня пък е "забравено" и не е включено в оценката на активите на предприятието и става подарък за купувача.

При това, според Банева, само това съоръжение струва около 15 милиона лева, а общата платена цена за "Полимери" от пловдивската фирма  "Хъс"  ООД е 14.5 милиона лева. Тя заяви, че продаденото предприятие има около 1400 декара индустриална земя с всички съоръжения и инфраструктура за работа. Оценката е 9 лева на квадратен метър от синдика при нормални цени на подобни парцели поне 100 лева.

Купувачът- вероятно ще нареже каквото е останало в "Полимери" и ще го продаде за скрап. След което ще потърси и купувач за терена и така ще добави още пари към печалбата си. 300 инженер-химици, които не можаха да започнат работа в ново предприятие по специалността си вероятно са се преквалифицирали или са гласували с краката си на "Терминал-2". Данъкоплатците в България плащат поредната недомислица на управляващите, Борисов получи възможност да е гневен срещу бившите собственици, което е съвсем безопасно и да остави  своите хранени хора да си напълнят джобовете.

Никой не иска да бръкне в сагата "Полимери". Нито прокуратурата, където Цацаров си има достатъчно грижи, нито ДАНС, които иначе са доста пъргави, ако трябва да дискредитират когото трябва, нито общинските власти във Варна, ръководени умело от Тодор Балабанов, син на синдика Иван Балабанов, макар че екологичната бомба заплашва най-вече населението на този град.

Евгения Баневе съобщи за Фрогнюз, че в първият работен ден на Народното събрание през септември ще внесат до всички парламентарни групи и до министерски съвет подробна история на събитията около "Полимери", като приложат документи и факти, с които разполагат. Дали това ще доведе до нещо, предстои да видим, но оптимизмът ни не бива да е голям.
 
Това е само една от многото истории на прехода с главни действащи лица премиер, бизнесмени, синдици, общински власти и  алчност. Виновни, както обикновено, няма да има ако, недай боже, стане нещо лошо в Девня. Най-много някой скитник да бъде обвинен и затворен. Преходът на България продължава-това показва поредният случай на грабеж, ощетяване на държавата и увеличаване състоянието на отделни привилегировани бизнесмени.

Георги Александров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9630 |05.08.2017 Енчев: Каракачанов удари дъното с думите, че Борисов остава в историята като Борис III . 1| 6231 |02.08.2017 Нестор Несторов: Убийствата на прехода останаха неразкрити . 3| 5855 |28.07.2017 Паметникът пред НДК отиде в историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads