Реклама / Ads
0| 6303 |14.02.2008 АКТУАЛНО

На юг от границата, на запад от слънцето - до призраците на Гоя

.
Блестящата творба на живия японски класик Харуки Муриками и книга на култовия режисьор Милош Форман излизат на българския пазар. Издателство „Колибри” пуска за Св. Валентин и творбата на Изабел Алиенде – „За любовта и сянката”.
 

 

Александър Иванов

 

„На юг от границата, на запад от слънцето” образува волтова дъга между детството и средната възраст на един средностатистически мъж с придружаващите живота ритми на успех и разочарование. Изящната проза на най- популярния съвременен японски писател Харуки Муриками предлага литературна главоблъсканица, позната ни от предишните негови творби – „Танцувай, танцувай, танцувай”, „Страната на чудесата за грубияни и краят на света”, „Да гониш дива овца”, „Изчезването на слона”, „Кафка на плажа” и „Хроника на птицата с пружина”. Сюжетът на книгата започва с любовта на Хаджиме към едно момче от началните класове, но тя изчезваimage.jpg от живота му, когато нейното семейство се мести в друг град. Момчето завършва гимназия, университет и се превръща в улегнал собственик на бар. Тогава в живота му се завръща детската любов, натежала от тайни. В този роман Муриками се въздържа от фантастичните елементи, които срещаме в много от другите му произведения, но това прави повествованието дори по- тайнствено от всичко, което сме чели досега от него. „На юг от границата, на запад от слънцето” е сложен, затрогващ и честен размисъл за природата на любовта, дестилиран в произведение с кристална яснота на кратък разказ. Класическият любовен триъгълник може да изглежда на пръв поглед прекалено изтъркан за писател с невероятния талант на Харуки Муриками, но по своя неповторим, ослепителен начин на този шеметен японец ни изкривява, за да ни напасне към собствената си уникална геометрия.

„Призраците на Гоя” е дело на знаменития режисьор на „Полет над кукувиче гнездо” и „Амадеус” Милош Форман и на световноизвестния драматург, писател и сценарист Жан- Клод Кариер. Последният е автор на единайсет книги, между които „Невидимият филм”, публикувана на български от издателство „Колибри” преди пет години. Кариер е работил с големите имена на европейското кино като Луис Бунюел, Карлос Саура, Жан- Люк Годар и Анджей Вайда. Именитият французин ще гостува у нас в рамките на София Филм Фест. Форман и Кариер пресъздават романа „Призраците на Гоя” на големия екран в едноименния филм, излязъл през миналата година. Романътgoya_ghosts_poster_407x599_3.jpg пресъздава един отрязък от живота на великия испански художник Франсиско Гоя, в който неговата муза Инес е обвинена в ерес от Лоренсо Касамарес – един от най- влиятелните монаси в Светата служба. Разкъсван между непреодолимото си влечение към красивата Инес и дълга си към Бог, Лоренсо попада в клопката на собствения си екстремизъм и се принуждава да избяга в съседна Франция. Петнайсет години по- късно, той се завръща в Испания, преобразен в яростен защитник на революционните идеали. Самият Франсиско Гоя е проницателен наблюдател на тази вълнуваща история за религиозни страсти, любов, предателства, заблуди и илюзии, вплетени в превратностите на времето, в което се случват – Испания с възкачилия се на трона Карлос IV и раздираната от войни Европа с последвалата я Френска революция и мракобесието на испанската инквизиция. Други предстоящи да излязат на пазара заглавия от „Колибри” с ново оформление са творбите на Греъм Грийн – „Нашият човек в Хавана”, „Светът според Гарп” на Джон Ървинг и „Към фара” от Вирджиния Улф.

kniga.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5571 |14.02.2008 Саркози и Бруни - литературни герои . 0| 9943 |12.02.2008 Завличат британски командос с имот, друг се връща като травестит у нас . 0| 12379 |12.02.2008 Изабела Роселини прави див секс . 7| 8565 |11.02.2008 Домовете за деца с увреждания - баналност, превърната в зло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads