Реклама / Ads
13| 8048 |03.11.2012 АКТУАЛНО

Юлиана Колева: Висшият съдебен съвет е натоварен с невъзможни очаквания, които надхвърлят правомощията му

.
Защо знакови дела в България продължават да приключват без присъди? Къде са пробойните в правосъдната ни система, за които Европа не спира да ни мъмри?
 

Повод за задаването на тези въпроси даде поредната оправдателна присъда от изтеклите седем дни – тази на бившия министър Николай Цонев.

Юлиана Колева, новоизбран член на Висшия съдебен съвет (ВСС) с квотата на народните представители обясни, че Европейската комисия очаква реформи „из основи“ на българската съдебна система, които ВСС не би могъл да осъществи, защото няма законодателна инициатива, нито възможности за политическо влияние. Той е съставен, за да кадрува в съдебната система и да гарантира независимостта на хората, които е назначил, обясни Юлиана Колева.

По думите й, тежък проблем в системата е е разнопосочността на практиката - имаме коренно различни решения на един и същи съд, но в различни състави, по идентични казуси. Тя обаче изрази задоволството си, че напоследък все по-често съдиите застават пред медиите след постановяване на своя акт и обясняват мотивите си.

 

Според Колева ВСС трябва да прегледа натовареността на съдиите, да определи количествени и качествени показатели, да осветли работата по конкурсите, чрез които се попълват незаетите места за съдии и прокурори. Той трябва също така да изясни на какъв принцип става заобикалянето на конкурсите чрез принудително командироване заради незаетите места.

ВСС назначава съдии и затова се е насочил към подобряване на механизмите за влизане в органите на съдебната власт и изработва правила, които да подобрят кадровото състояние на съдебната система. Тя обаче е изграждана години и в нея работят несменяеми магистрати, обясни Юлиана Колева и добави, че ВСС може да въздейства само чрез Инспектората, етичните комисии и чрез атестациите – това са механизмите, в които съвета може да се стреми да подобри работата на съдебната система, но той е натоварен с невъзможни очаквания, които надхвърлят правомощията му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 12594 |31.10.2012 "Снимай полицай" като "селския глупак" набира скорост в интернет . 0| 7565 |29.10.2012 От Кеш Кредит изпратиха лятото с настроение и 100 награди . 11| 8336 |29.10.2012 Операция „Провокация” . 4| 11645 |26.10.2012 Маите на протест срещу края на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads