Реклама / Ads
34| 6400 |17.09.2014 АКТУАЛНО

Иван Костов: Данакоплаците ще пострадат най-много при фалит на КТБ

.
Данакоплатците ще пострадат най-много при фалит на КТБ, повече отколкото при оздравяване. Много по-скъп ще е фалитът. Освен това той генерира банковата криза. Хората когато чуят, че фалира една банкова група, ще се появи страх. Това каза в "Лице в лице" Иван Костов - бивш премиер и директор на лаборатория за управление на рискове в НБУ.
 

Единият разход е 5,6 млрд., а другият за оздравяване  е 2 млрд. и 400 млн. И това не е разход, а заем, допълни той.

Тези избори трябва да вдигнат прокрятието за България - Доган и ДПС. Атаката срещу КТБ тръгна от Пеевски и Доган. Ползата им  е разграбване на банката и придобиване активи на банковата група, категоричен бе Костов.

Той коментира и  изказването за КТБ на Бойко Борисов. Да се отвори незабавно КТБ, както иска  Борисов, означава да се случи катастрофа. Това искане е политическо, лидерът на ГЕРБ просто казва това, което искат хората.

Според него има два тежки риска при фалит на КТБ - от загуба на огромни средства и нанасяне щети на банки. А от друга страна е вторичният риск -  може да се запали банкова криза. Обществената полза е да се предотврати този  риск, смята той.

Тези, които са причинили тази криза, не могат да претендират да са банкери, да са лица в сектора на банковите услуги. Те веднага трябва да бъдат отстранени. Трябва да я има тази възпираща цена, тези хора трябва да си получат заслуженото. Но това не се отнася за самата банка. Не спасява държавата тях- спасява банковата система, икономиката, своите общини, обясни Костов.

Политиците в момента не бива да атакуват БНБ, защото в момента взема прецизни и верни решения.Основният ангажимент трябва да е на самите нови инвеститори и акционерите. За да остане банката тяхна. Иначе ако държавата  спасява банката, за какво са им те, заяви бившият премиер.

Не натискам никого. Казвам това, което е истина, призна Костов и отрече да е част от нелегитимна група за натиск. Той обясни още, че премиерът Близнашки е говорил непредпазливо и невярно по проблема с КТБ и парите на ЕК.


Не се припознавам в твърденията на Цацаров, че съм получавал пари в бой. В моето семейство авторитета на прокуратурата е нулев. Нашата прокуратура не прави обвинения, тя унижава хората, тя малтретира. Тя формира обвинения изсмукани от пръстите. Чух той да  казва, че трябва да се надскача закона, за да се спасява КТБ. Така че по-добре да не го коментирам. Навярно е под влияние на много силна емоция. Да го кажем по доброжелателния начин, обясни Костов отношението си към  главния прокурор.

В случай на допускане на фалит и банкова криза ще посоча виновните за това и точно каква отговорност носят. Те са няколко души, но на отговорни длъжности. Движат се като отбор, потвърди своята позиция от преди време бившият премиер.

Наблюдавам министъра на финансите и вътрешния министър в служебното правителство. Мисля, че те си вършат работата. Ако служебното правителство предотврати рисковете за банковата и финансовата  система , после ще има шансове за политическо оздравяване, каза още той.

Иван Костов коментира и ситуацията в Реформаторския блок. РБ е много свободна организация. Трябваше да има председател, да се отиде с лидер на изборите. За да бъде някой отговорен, ако се случи неуспех. Имам основание да призова всички да гласуват, използвайки мажоритарната сила на преференциалния вот. Дайте да им покажем като избиратели доверието към определени хора. Аз няма да гласувам за лидер, който го е страх да се състезава , аз не мога да гласувам за него. Вие казахте секта, РБ е свободна организация. Едни говорят за руската инвазия в Украйна, други - друго. Едни говорят едно за Бойко Борисов, а други - друго. Затова нека да гласуваме и покажем какво избираме в РБ. Аз ще гласувам за този, който е срещу руската инвазия в Украйна. България е близо до два горящи конфликта. Аз никога не бих приел политик, който като Бойко Борисов застава на позициите на Путин.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 137| 11293 |28.08.2014 Костов: Когото заплашвам заради КТБ, той си знае . 61| 13066 |25.08.2014 Иван Искров отлетя в Турция на море, напук на банковата криза . 48| 7619 |21.08.2014 Костов: Централната банка води КТБ към несъстоятелност . 10| 8304 |29.07.2014 Сигнали до прокуратурата и БНБ за разкриване на банкова тайна внесоха директори на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads