Реклама / Ads
57| 7610 |17.12.2013 АКТУАЛНО

Иван Костов: Протестите се разфокусираха, нямат лидерство и политическа форма

.
Три пъти протести са сваляли български правителства - на Луканов,на Жан Виденов и на Бойко Борисов Нямаме основание да подценяваме протестите, те предизвикват политическа криза.Протестите се разфокусираха, нямаха лидерство, не желаеха да придобият политическа форма. Това заяви в "Лице в лице" по bTV Иван Костов.
 

Риск тепърва ще се случва. Протестният потенциал е запазен. Ако не се появи лидерство, протестът ще бъде стихиен като този през февруари, допълни Костов.В нашият голям доклад за рисковете за сигурността прави впечатление, че най-високият риск е през 2012 и 2913 г. Социалните рискове са близки до своите критични стойности. Тази ситуация може да изкара хората на улицата, допълни Костов.

Рискът се дължи се на няколко показателя - абсолютната бедност, България е най-бедната страна в ЕС. Показател е относителната бедност - социалното неравенство. И третият - високата безработица.Има и други показатели, които правят социалният риск висок.В болниците, например,  прехвърлят върху хората част от тежестите за социалната услуга, да се доплаща. Има 800 000 души здравно неосигурени у нас и 1 100 000 в чужбина също. Всеки трети българин е поискал Бърза помощ, защото не могат да поискат редовна здравна услуга.Тома може да изкара хората на улицата, посочи бившият лидер на ДСБ.

Най-високото увеличение на несигурността е в сферата на политическия риск.Тази година се е увеличил много. Причина са проведените предсрочни избори. Страната преживява правителствена и парламентарна криза. Загубено е доверието в правителството и Народното събрание. недоверието е същото както към правителството на Бойко Борисов през декември. Нас ни управлява правителство с ниско доверие, а би следвало след избори да е обратно, посочи Костов.

Дълбоко порочната политика за назначение е една от сериозните причини за недоверието към правителството. Втората причина е политическата конструкция, на която се опря правителството - националистически и ксенофобски вот.

При ситуацията сега единственото политическо средство,което се вижда на хоризонта, са евроизборите. Те ще покажат дали има възможност за стабилизиране на страната, смята бившият депутат.

Костов коментира и работата на социологическите агенции в България.Част от информацията на някои социологически агенции са недостоверни.. Например една агенция дала с 10% повече на дадена партия и изпадна в безтегловност. Решението е да се подложат социологическите агенции на стрес-тестове за достоверност.Математически е възможно да се моделира ситуация и се покаже кои социологически агенции ще издържат тест за изборните резултати.

Член съм на ДСБ - отговори на въпрос бившият му лидер.Чувствам се бивш политик. По време на демокрация политиката е временно носене на отговорност.Не се занимавам с политика като цяло. Ще бъде неудобно да се обаждам на Радан Кънев. Не звъни често, ако има нужда може да звъни, призна Костов.

Има драматично несъгласие за формана на единството.Реформаторският блок трябва да има политическа форма и се позиционира и да каже къде е по отношение на управляващите и другите партии. Мисля, надявам се тези хора бързо да се развиват, коментира още той.

Очаквах да се случи това с Бисеров. Това не е тайна отдавна.Вижте старите медии и публикации, каза той.Инстинктът на политика е силен, защото е свързан със собственото му оцеляване. Аз се старая да го загубя, призна той.

Ако загуби арбитражното дело за "Белене" България ще загуби един милиард.Но няма и да спечели и ако строи тази АЕЦ. Ще има загуби за фирмите, прогнозира той.

За човек, който не може да прочете една страница текст, това изказване е много смело. И не е вярно. Така Костов коментира изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, че валутният борд в България ще падне.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7269 |04.12.2013 Екатерина Бончева: Заради прикриване на високопоставени, искат закриване на Комисията по досиетата . 34| 8082 |15.11.2013 Вигенин си идва от Индия; там не го питали за протестите . 0| 7281 |09.09.2013 „България си ти!“ Ви кани в приюта на Отец Иван в Нови Хан . 4| 8942 |17.07.2013 Мобилен лазерен център лекува кариесите при отец Иван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads