Реклама / Ads
7| 11075 |22.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Иванчева: Фандъкова заблуждава, СОС продава земята в ”Младост” на половин цена

.
Десислава Иванчева
Фандъкова заблуждава всички с фалшиви новини и иска да омаловажи протестите в ”Младост”. Това заяви бившият кмет на столичния район Десислава Иванчева.
 

Иванчева трябваше по-рано днес да даде пресконференция от дома си в "Младост", но тя беше отменена. Вместо това бившата кметица коментира в съобщение вчерашния протест на жителите на квартала срещу застрояването на зелена площ.

 

Вчера протестиращи от "Младост" излязоха на втори протест срещу застрояването на зелената площ пред домовете им, на адрес "Младост" 73, в близост до метростанция "Младост 1", на кръстовището между ул. "Андрей Сахаров" и ул. "Йерусалим".


Намиращата се в близост детска площадка вече била превърната в паркинг, а с изграждането на сграда на мястото се получавало така, че хората щели да останат и без градинка, и без паркинг.

 

В тази връзка кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че с въпросната зелена площ и предвиденото ѝ застрояване няма никакви казуси.

Според Иванчева обаче казус има. Думите на Фандъкова не били истина, защото имотът съвсем скоро бил продаден.

 

"Казус определено има, защото има решение на СОС от 20 декември 2018 година за преотреждане на това озеленено и залесено междублоково пространство за строителство на хотел. Самата продажба е одобрена от СОС на 20 декември 2018 г. (2 дена преди да ни пуснат от ареста), а информацията за нея е публикувана на 27 декември 2018 година", разказва Иванчева.

 

Имотът бил закупен в края на предишната година - преди по-малко от 3 месеца - срещу 463 евро на квадратен метър.

 

Справка на Иванчева и заместничката ѝ Петрова в сайт за имоти показва, че такива терени се продават с 41% по-скъпо. "Това не е официална оценка, но повдига въпроса как се правят оценките и дали са реални", размишлява бившата кметица.

 

Според нея с думите си вчера Фандъкова се е опитала да внуши безпредметност на протеста и да го омаловажи. В същото време протестът бил и срещу Фандъкова.

 

"Поводът за протеста им не е "поредната фалшива новина", както кметът Фандъкова свикна да нарича фактите за лошото управление на София, ощетяващо гражданите", категорична е Иванчева.

 

Иванчева настоява Столичният общински съвет да отмени решението си, с което Фандъкова ще бъде длъжна да се съгласи. В изявлението си тя не поела такъв ангажимент.

 

Припомняме и че собственичката на терена Гергана Симова заяви, че теренът не е бил предназначен нито за зелена площ, нито за градинка, нито за площадка или паркинг. Тя можела да разполага с частната си собственост, както искала.

 

От общината пък пишат, че може да се премине към договор със собственика на терена и той да бъде обезщетен.

 

Въпросът тук обаче е дали обезщетението за връщането на земята в общински ръце ще бъде в същия размер, в който имотът е бил закупен преди 3 месеца, или сумата ще бъде, да кажем, с 40% по-голяма, каквато била реалната пазарна цена спрямо справката на Иванчева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12524 |09.02.2019 Фрогоко: Фандъкова незаконно е уволнила директорката Мариана Иванова, връща се на работа . 3| 13995 |10.01.2019 Фрогоко: Фандъкова на съд за уволнението на директорката Мариана Иванова . 6| 10905 |09.12.2018 Любка Иванчева: Гешев да отговори защо излъга . 9| 16011 |05.12.2018 Майката на Десислава Иванчева: Ще пуснат дъщеря ми от ареста, но с краката напред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads