Реклама / Ads
22| 10903 |22.01.2015 АКТУАЛНО

В. Иванов за Фрог: С бг манталитет германска медийна среда ли да очакваме?

.
Васил Иванов
Фактът, че медии, в случая вашата, обсъждат темата за свободата на словото и различни колеги споделят за проблеми, свързани с това, сам по себе си показва, че има свобода на словото. Въпросът е индивидуален и опира до персоната на журналиста, коментира за Фрогнюз разследващият журналист на НТВ Васил Иванов.
 
Това е първият и основен проблем. Както например има корумпирани и некорумпирани полицаи. Въпрос на възпитание и ценности. Въпросът е дали истината ти е по-важна от битовото спокойствие или няколко гроша. Аз лично проблеми с тази свобода нямам, защото съм приел да плащам ежедневно цената й в личен план - атаки, нерви и непрекъснати проблеми със сигурността. Разбира се, този мой личен избор щеше да е на практика невъзможен, ако медията, в която работя - Нова тв - не стоеше зад гърба ми във всеки един от тези случаи. Въпреки че почти винаги материалите ми носят главоболия и на шефовете на телевизията. Казвам го, не за да се подмазвам сега на шефовете - многократно съм отказвал покани от други медии за повече пари и съм останал тук точно заради свободата, която имам. Свобода, която може да предостави само една богата западна медийна група, част от която реално е НТВ.

Точно това е вторият проблем - има достатъчно честни и немеркантилни колеги, които обаче просто няма къде да покажат това си лице. За съжаление, такава е голяма част от медийната среда. А тя не е по-различна от всяка друга среда в България - и бизнеса и футбола, ако щеш...и всичко. Все пак да не забравяме, че тук живеят българи. Това, според мен, е основният проблем. И манталитетът тук е описан добре от Алеко преди 100 години. И с този манталитет на цялото общество - германска медийна среда ли да очакваме!? И оттук към първия проблем - защо изобщо трябва да се очаква само българските журналисти да са със свободен дух и съвест, при положение, че всички други мълчат и мишкуват - като започнеш от работника, с който шефът се гаври ежедневно и стигнеш до полицая, прокурора, на които даже плащаме от данъците си, да не мишкуват! 80 процента от хората, които ми сигнализират за престъпления и нарушения, дори когато са лично потърпевши, отказват да застанат пред камерата и дори да се споменат имената им! "Да не си създваме проблеми г-н Иванов...., вие го кажете..."

Автоцензурата и меркантилността, които виждаме при някои журналисти ще изчезнат, когато автоцензурата и меркантилността изчезнат при всички останали българи. И изобщо в обществото. Защото журналистите не са внесени от чужбина, те за част от това общество и са негов продукт. Те са израсли, възпитани са от обкръжаващата ги среда - блок еди- кой си в ж.к. Люлин, Дружба или Меден рудник - Бургас... Както и всички други българи, вкл. и доста собственици на медии междувпрочем, заключава журналистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5974 |21.01.2015 Програмният шеф на БНР за Фрог: Да освободим свободата на словото от рамки и догми . 36| 6837 |20.01.2015 Б. Василев пред Фрог: Изпълняват се поръчки под маската на свободата на словото . 26| 14155 |20.01.2015 Коритаров пред Фрог: Борисов знае размера на лакейщината и сервилността на журналистите . 15| 6471 |18.01.2015 Л. Дилов за Фрог: Проблемът не е в свободата на словото, а в свободата след словото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads