Реклама / Ads
20| 10576 |07.01.2017 АКТУАЛНО

Хр. Иванов: Нима не е корупция, когато активите на КТБ се разграбват пред очите ни?!

.
Сградата на КТБ
На това време трябва да гледаме като знак, че ще бъде трудно, но красиво. Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов по време на учредителното събрание на най-новата политическа партия ”Движение Да, България”, съобщи Нюз. бг.
 

Събитието се провежда в столичен мол, като залата се оказа тясна да побере всички 1235 учредители, а преди началото се изви голяма опашка. Залата е подарък от Мануела Малеева и няколко други души - нулев разход, обяви Иванов. Събрали близо 90 000 лв. от дарения.

 

"Днес сме заедно, за да поставим начало на политическа партия от ново поколение", изтъкна ексминистърът на правосъдието. По думите му, за първи път в България се създава политическа формация не отвън или отгоре, а от хората, които са в сърцевината й, от нейните членове. Иванов изтъкна, че на 9 декември, когато обявили намерението си да създадат партията, не му е минавало и през ум, че само след 20-ина дни ще са стигнали толкова далеч.

 

"Вече имаме подкрепата на 4500 регистрирани членове и над 500 дарители, които набраха до момента 90 000 лева", доволен е Христо Иванов. Нетърпимостта събрала учредителите. "И не просто нетърпимост към беззаконието и корупцията, бедността и деградацията, към безперспективността, тиранията на всевластната простащина, чудовищните лъжи в политиката и медиите, към унижението да си бежанец в собствената си страна", посочи Иванов и допълни, че с всички тези нетърпимости се свиква, милиони живеят така.

 

Събрало ги нетърпимото съзнание, че всъщност България може да е друга, че България заслужава друго. Онова, което днес ни събира тук, за да се превърнем в политическа сила, която иска да промени пътя на родината ни е, волята да кажем: "Да, България ще има друга съдба", уточни той.

 

Христо Иванов припомни, знаковата кауза, която са извели на преден план - борбата с корупцията и отвоюването на държавата от мафиотски плен. "Вярваме, че това е ключова предпоставка за постигането на всички останали цели и програмни намерения", изтъкна бившият правосъден министър. "Казаха ни, това не е достатъчно, това е прекалено амбициозно, това е твърде популистко, това е твърде елитарно и никой няма да го разбере и последно - че вече не било 2013 г.", допълни той.

 

Всеки, който каже, че може да постигне, която и да било от големите национални цели, без да се справи с корупционното завладяване на държавата, ви лъже, убеден е Иванов. По думите му, всеки, който каже, че българските граждани не разбирали важността на правосъдието и върховенството на закона, ни мисли за глупаци. И всъщност 2013 година не е свършвала и няма да свърши, докато не бъде наложена законност и отговорност на недосегаемите и техните покровители, категоричен е Иванов.

 

"Когато Пеевски, хората зад схемата "Булгартабак"  остават недосегаеми за закона, а в същото време прокуратурата гони хората с остъклени балкони, дали някой се затруднява да даде име на това", запита Иванов. Постави и въпроса, когато след две и половина години и 3.7 милиарда, синдиците на КТБ са събрали само 60 милиона, активите на банката се разграбват пред очите на всички, нима това не е корупция.

 

Иванов посочи няколко цели, които си поставят. Една от тях е да гарантират върховенство на закона и ефективно и достъпно правосъдие. Амбицирани са също да ускорят осезаемо темповете на развитие на страната, както и да започнат целенасочена борба със системната бедност и за повишаване жизнения стандарт.

 

Иванов отбеляза, че освобождаване на държавното управление от властта на корумпираните, даване път на нормални хора е основна предпоставка, за ускоряването на икономическия растеж, за реално гарантиране на националната ни сигурност, за разсичането на гордиевите възли в образованието и здравеопазването.

 

Той прогнозира, че на задаващите се избори целта на системните партии е да презаредят този модел след предоговаряне на някои условия и евентуално, освежаване, на някои партийни лица.

 

В учредителните документи е заложен пакт за почтеност. Това означава, че всеки, който е заявил желание за членство, е декларирал, че няма обвързаност със структурите на Държавна сигурност, поясни Иванов. Времето на мълчаливите тихи послушковци, без биография, приключи, отсече той.

 

Голяма част от членовете на Инициативния комитет за учредяване на политическа партия "Движение Да, България" са познати лица: бившият правосъден министър Христо Иванов, юристът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кристиан Таков, тенисистката Мануела Малеева, актьорите Ивайло Захариев и Владимир Пенев, бившият зам.-министър на културата Виктор Стоянов. Сред учредителите са и социолози, юристи, IT специалисти, предприемачи, лекари и други.

 

"Никога не съм очаквал, че ще се политизирам, но напоследък разбрах, че не мога да очаквам някой друг да се заеме с моята България, България на моето дете", заяви един от учредителите - Мариян Маринов и допълни, че се радва да вижда толкова млади хора в публиката.

 

Той цитира мисъл на Бертолт Брехт: "Да останеш пасивен, означава, че си с тях, с генералите". "Аз не искам повече да остана пасивен", отсече Маринов. Енергията в тази зала и пред нея давала основание на всички да разберат, че времето на пасивността приключи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8298 |07.01.2017 Христо Иванов: Има енергия да сменим правилата на играта . 3| 4699 |06.01.2017 Хр. Иванов: Всеки в ”Да, България” се е сблъсквал с родната мафия и олигархия . 2| 4130 |04.01.2017 Иванов: Ще избутаме зимата на старите цени за парно и ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads