Реклама / Ads
0| 5456 |19.07.2015 АКТУАЛНО

Хр. Иванов: Реформата може да се пренапише и да се извади живеца й

.
Христо Иванов
Независимо кой е на власт и на каква длъжност е, за да можеш да управляваш с успех, трябва да се откажеш от власт. Всички играчи на терена по своему разбират тази специфика и всеки трудно решава това уравнение. Като се отказваш от власт е доста сложно. Това поражда искри, изкушения, моментът е доста сложен. Това каза правосъдният министър Христо Иванов по БТВ относно скандалите около предлаганата съдебна реформа.
 

Аз не само имам чисти ръце имам и чиста съвест. Ако не е така, щях да загубя уважение към себе си. Теренът на политическия живот е разкалян, демокрацията ни има трудно съзряване. Има много хора, които се опитват да въртят мръсен бизнес. Важно е да си поставяме ясни цели. Първо трябва да направим реформа на самия модел на управление. Ако една институция има толкова много проблеми, това означава, че ние трябва да гарантираме, че тя се управлява по на-добрия начин. Трябва да гарантираме, че главата няма да си затваря очите пред проблемите, обясни той.

 

Искаме прокурори и  следователи  да не могат да влияят на съдиите и обратното.. Огромната част от съдиите са почтени, трябва да им дадем по-голяма власт, за да се изчистят. Разделянето на ВСС  е само част от реформата. Въвеждаме и пряко гласуване. В момента политиците все по-ясно виждат, че реформата е неизбежна. Трябва да сменим времената  в българската политика. Може реформата да бъде пренаписана и да се извади  нейния живец .  Надявам се да я надградим . Премиерът ясно и днес е дал знак за това, че той стои зад тази реформа, допълни министърът. 

Той напомни, че много видни професори са подкрепили реформата. Това са стъпки във важна посока. Конституционната реформа  е само част от реформата. Следва работа по правилата и т. н.

 

Поздравявам колегите на Север от Дунав , важно е да намерим своята собствена воля. Силата на писалката е да не се пренапишат реформите между четенията. Трябва да имаме независим съдия във всяка  съдебна зала. И не просто от изпълнителната власт, но да няма йерархичен натиск върху него. Да не се бои от това, че има група съдии с хотели и ли от такива,  станали скандално известни с прякори. Ще направя всичко тази реформа да стигне  до край. Не съм усещал, че с г-н Цацаров  сме извадили томахавките. Имаме само спорни моменти, обясни Христо  Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10553 |08.07.2015 Хр . Иванов: Мафията в България е изключително овластена! . 0| 9517 |25.06.2015 Коритаров пред Фрог: Русия може да покаже мускули, но това не бива да ни безпокои . 8| 5815 |16.04.2015 Зафиров: Ако знам колкото Цв. Василев, може да ме намерят в някой храсталак . 47| 12076 |31.03.2015 Вложител на КТБ към квестор: Как може да взимате 14 хил. лв. заплата и помощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads